Hur ska samhället stötta för att motverka våld i ungas parrelationer? I Brås nya rapport finns flera förslag.
Jenny Palmqvist
29 okt 2021
Normaliseringsprocessen, våldscykeln, våldets dynamik, utveckling och process. Det finns stora likheter i det våld som förekommer i ungas respektive vuxnas parrelationer. Men konsekvenserna av våld i en parrelation kan vara mer skadliga för unga än för vuxna.
Den kunskap som i dag finns gällande våld i nära relationer, utgår oftast från ett vuxenperspektiv. Det finns därför en stor risk att våld i ungas parrelationer inte uppmärksammas tillräckligt. Även unga saknar kunskap om våldet, visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet publicerar i dag, fredag.
– De unga kanske är i sin första parrelation och inte alltid medvetna om var gränserna går för vad som utgör en sund relation, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare, Brå.
Enligt Brå är det svårt att bedöma den exakta omfattningen av ungas parrelaterade våld. Men utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv har forskningen visat att det finns ett samband mellan ungas relationsvåld och att ha utsatts för annat våld, försummelse eller övergrepp som barn, liksom att ha bevittnat våld mellan föräldrarna. Psykisk ohälsa och sjukdom, antisociala personlighetsstörningar och neuropsykiatriska diagnoser har även samband med ökad risk för våldsutövning i ungas parrelationer.
Det är också under ungdomstiden som man börjar etablera starka känslomässiga band i parrelationer och som sexualiteten får en ökad betydelse för individen. Ungas mer begränsade erfarenheter av parrelationer kan också påverka hur de identifierar vad som är ett våldsamt beteende och vad som är ”normalt” i en relation.
I rapporten presenteras flera strategiska åtgärder. Bland annat föreslås att något av de internationella evidensbaserade våldsförebyggande program, med specifikt fokus på våld i ungas parrelationer, skulle kunna implementeras i skolmiljön.Man bör rutinmässigt också ställa frågor om utsatthet för relationsvåld bland unga i olika vårdkontexter. Aktörer inom hälso- och sjukvården, elev- och studenthälsan, liksom barn- och ungdomspsykiatrin har här en viktig roll.
– Skolan är en viktig aktör. Här vistas de unga en stor del av sin vardag och det är också i skolan som en del av våldet sker. De unga vi intervjuat i studien efterlyser själva mer kunskap och information om relationsvåld, normer och gränser, och där kan skolan spela en viktig roll, säger Lisa Westfelt, utredare, Brå.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...