Skillnaden mellan placerade barn och deras jämnåriga är fortsatt stor när det gäller skolgång. I Stockholms stad har exempelvis en stödtelefon inrättats dit socialsekreterare kan vända sig för att få råd.
Socionomen
18 jan 2022
Socialstyrelsens öppna jämförelser visar att skillnaden mellan placerade barn och deras jämnåriga är fortsatt stor när det gäller skolgång. Resultatet visar också att andelen flickor som har varit placerade under årskurs 9 och fullföljt grundskolan när de är 17 år har minskat. Samtidigt har andelen pojkar som fullföljt grundskolan ökat, precis som andelen pojkar som vid 20 års ålder fullföljt en treårig gymnasieutbildning. Enligt Socialstyrelsen är det dock för tidigt att säga om det är en negativ trend eller tillfällig nedgång för flickorna.
Forskning visar att barn och unga som varit placerade i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) löper en större risk att som vuxna hamna i hemlöshet, arbetslöshet med bristande försörjningsförmåga, fysiska och psykiska problem och kontakt med straffrättssystemet. En viktig faktor för att motverka detta är att placerade barn och ungdomar får stöd kring sin hälsa och skolgång.
Det finns flera satsningar för att öka gymnasiebehörigheten. I Stockholms stad har Skolfam, en skolsatsning inom familjehemsområdet, funnits sedan 2018. Målet är att alla familjehemsplacerade grundskolebarn ska ha behörighet till gymnasiet när de går ut nian. Som en del av satsningen har man nyligen öppnat en stödtelefon för socialsekreterare.
– Vi hoppas att det stödet kan påverka barnens skolgång så de kan utveckla sin potential och att fler aktörer kring barnen får kunskap och stöd som kan gynna barnens skolresultat, berättar Angelica Sälgström, biträdande enhetschef i Stockholms stad, i ett pressutskick.
Läs mer
Läs även
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”
När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...