LVU

Tommy Johansson

Reporter

30 nov 2023

30 nov 2023

Stark kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Fullständigt absurt”

Akademikerförbundet SSR riktar skarp kritik mot regeringens och SD:s förslag om att låta åklagare fatta beslut om att omhänderta barn enligt LVU. ”Det här får bara inte genomföras”, säger förbundsordförande Heike Erkers.

Tommy Johansson

Reporter

30 nov 2023

30 nov 2023

Det var tidigare i veckan som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bjöd in till pressträff för att presentera förslag på ny lagstiftning kopplat till LVU. Ett av förslagen handlade om att ge åklagare rätt att besluta om omedelbar LVU för att stoppa kriminellt beteende, något som har fått hård kritik från Akademikerförbundet SSR.

– Att överhuvudtaget komma på tanken att åklagare, som inte ens är utbildade för det här, ska gå in och bedöma om ett barn behöver omhändertas eller inte. Det är en fullständig nedskrivning av socialtjänstens verksamhet, säger förbundsordförande Heike Erkers, och fortsätter.

– LVU är ju en skyddslagstiftning för att värna och skydda barn som är extremt utsatta. Det är ju inte en strafflagstiftning, vilket man ju nu kan uppfatta det som när åklagare ska gå in.

Vad ser ni att detta kan få för konsekvenser på sikt?

– Det här får bara inte genomföras, därför att då sänker man möjligheten att bygga en stark tillit mellan medborgarna och socialtjänsten. Vi vet att det är svårt redan i dag.

Med det syftar Heike Erkers på den desinformationskampanj som har rasat mot svensk socialtjänst på sociala medier sedan slutet av 2021. Kärnbudskapet har där varit att den svenska socialtjänsten kidnappar barn, framför allt från muslimska föräldrar.

LÄS OCKSÅ >>> Ryktesspridningen om svenska socialtjänsten har tagit ny fart

– Det här utspelet spär på hela den bilden. Skillnaden nu blir att det är åklagarna som kidnappar barnen. Det är fullständigt oansvarigt av regeringen, säger Heike Erkers.

– Att man går ut och underkänner socialsekreterarnas arbete och hävdar att åklagare nu måste ta beslut i myndighetsutövning kopplat till barn som är utsatta för gängkriminalitet. Det är fullständigt absurt, säger förbundsordförande Heike Erkers. Foto: Magnus Länje

Akademikerförbundet ställer sig frågande på en rad punkter till regeringens förslag. Hur ska åklagares kompetens kring barnrättsfrågor säkerställas, hur försäkrar man sig om att rätt avvägningar görs för barnens bästa? Det har ännu inte redovisats av regeringen.

– Att omhänderta ett barn, och skilja det från sina föräldrar och familj, är ett av de största ingripanden man kan göra i ett barns liv. När man gör det, då ska man veta vad man gör och man ska ha prövat alla andra möjligheter till annan lösning innan man gör det. Detta vet man inom socialtjänsten. Problemet här är att man inte har tillräckligt med resurser.

Där är man överens med regeringen, förklarar Heike Erkers, som ändå upplever att regeringen är medveten om de utmaningar som socialtjänsten och socionomer har.

– Vi har haft en bra dialog med socialtjänstministern när det gäller resursfrågan, socialtjänstlagstiftningen, där man har fått in skrivningar om vetenskap och beprövad erfarenhet, och när det gäller att kommunerna ska jobba förebyggande, säger hon, och fortsätter.

– Vi satt med socialtjänstministern för bara några dagar sedan och diskuterade de här frågorna. Faktiskt dagen innan den här pressträffen. Då hade vi en jättebra dialog och uppfattade att man hade en hög ambition kring detta. Och så kommer det här. Det förvånar och oroar oss.

Läs mer

Verktyg
21 feb 2024

"Man tycker ju att det låter självklart att man ska arbeta så här"

Forskaren Christina Nehlin Gordh om nyckelfaktorerna för att få igå...

Krönika
20 feb 2024

”Det är hoppfullt att vi har makt att hjälpa och läka”

Psykologen Frida Johansson Metso lyfter vikten av att fokusera på p...

Aktuellt
19 feb 2024

Filmtips: Stanley Kubrick-inspirerat drama om jakten på en framtid

Tre nya aktuella filmtips för alla som jobbar inom socialt arbete.

Läs även

Aktuellt
19 feb 2024

Filmtips: Stanley Kubrick-inspirerat drama om jakten på en framtid

Tre nya aktuella filmtips för alla som jobbar inom socialt arbete.

Aktuellt
14 feb 2024

Varför har svenskar blivit en av världens mest belånade befolkningar?

Journalisten Lena Pettersson nystar i frågan. En sak är säker: Det ...

Aktuellt
26 jan 2024

Barn skjuter barn – Hur vänder vi utvecklingen?

Vad beror den ökade kriminaliteten bland unga på och hur påverkar s...

Aktuellt
24 jan 2024

Fullsatt när Socionomen och Akademikern arrangerade debatt

Temat: Vad behöver göras för att stoppa unga att lockas in i grov k...

Aktuellt
21 jan 2024

"Du är inte samma person i de olika kulturerna"

I sin nya bok blickar Åsa Nilsonne tillbaka mot de år hon bodde i E...

Aktuellt
10 jan 2024

Våldet kryper ner i åldrarna – debatt i Göteborg och Malmö

Under 2023 mördades flera barn i gängvåldet. Och fler barn än någon...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.