En uppslitande konflikt om det allra värsta, skildrat från två perspektiv, ett isländskt drama om både fysisk och psykisk ohälsa, där föräldraskap och sociala motsättningar står i fokus, och slutligen en djupdykning i hur en människa, dennes anhöriga och omgivning, drabbas av demens. Socionomen tipsar om tre aktuella filmer.
SKALV
Saga drabbas plötsligt av ett epilepsianfall när hon är på väg hem med sin sexåriga son. När hon vaknar har hon drabbats av svår minnesförlust. Hon ljuger om sin kapacitet för att familjen inte ska tycka att hon är oförmögen att ta hand om sitt barn. När Saga kämpar för att samla ihop bitar ur sitt bortglömda liv, börjar plötsligt förträngda minnen dyka upp. Hon inser att hon omedvetet blockerade dessa som barn. Det rör sig om en tragisk familjehemlighet som aldrig kommit upp till ytan. “Skalv” är en isländsk pärla om både fysisk och psykisk ohälsa, där föräldraskap och sociala motsättningar ställs på sin spets. Anita Briem är fantastisk i huvudrollen tillsammans med de övriga i ensemblen. (Premiär 18 november, Studio S)
VORTEX
En av förra årets bästa filmer var The Father med Anthony Hopkins. Vortex är fransmannen Gaspar Noés version där en kvinna gradvis blir dement och hur hennes omgivning försöker närma sig tillståndet. Vi följer rädslan, frustrationen, desorienteringen och hjälplösheten hos både anhöriga och Elle själv. Filmen är ofta uppdelad i två parallella bildrutor för att vi ska kunna se parets ensamhet i situationen och hur de tillsammans lever sina separata liv. Det är både intelligent, nyskapande och rörande. Enligt regissören är Vortex tillägnad dem vars hjärnor förtvinar före deras hjärtan. Åldrandet har en oundviklig baksida och Noé porträtterar det på ett briljant sätt. (Går på bio, Njuta films)