I Göteborg tystas socialtjänsten av kriminella, enligt en rapport. Men otillåten påverkan förekommer i hela landet enligt SKR som nu gör en fördjupad undersökning i ett 30-tal kommuner.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har det blivit vanligare att kommunanställda utsätts för otillåten påverkan, och att klienter genom hot, mutor eller våld försöker påverka tjänstemän att fatta felaktiga beslut eller avstå från kontroller.
LÄS MER >> Socialchefen: ”Rapporten ger inte en rättvis bild”
Särskilt utsatta är anställda inom socialtjänsten som beslutar om försörjningsstöd och omhändertagande om barn. Men även tjänstemän som beslutar om alkoholtillstånd och fördelning av bostäder ses som en utsatt grupp.
SKR gör nu en fördjupad undersökning med ett 30-tal kommuner för att få en bredare bild av problemet. Till hjälp har man anlitat extern konsult för att genomföra djupintervjuer med tjänstepersoner i olika delar av landet. Målet är att bättre kunna stötta kommunerna.
– Det är ett samhällsproblem som inte den enskilda medarbetaren kan lösa. Det här måste man jobba med mycket mer systematiskt i kommunerna och tillsammans med andra myndigheter, säger Lena Langlet, chef för demokratisektionen på SKR i en intervju med akademikern.se.
SKR:s undersökning ska vara klar i oktober. Då ska SKR:s ledning ta ställning till hur de kan jobba vidare med frågan.
Otillåten påverkan
Är en juridisk term om påtryckningar vid myndighetsutövning.
Begreppet innefattar handlingar som är olagliga, som olaga hot, skadegörelse av egendom eller misshandel, men också påtryckningar som inte är formellt olagliga men ändå har en negativ påverkan på tjänstemannens yrkesutövning, som till exempel socialt tryck eller vis typ av trakasserier.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...