Kvinnofridsarbetet behöver prioriteras och få ökade resurser. Det anser SKR som nu genomför en särskild satsning för att stödja kommuner att utveckla arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Av Jenny Palmqvist
Webbredaktör, Socionomen
27 apr 2021
Socialtjänsten är ett av fyra prioriterade områden när Statens Kommuner och Regioner (SKR) genomför en särskild kvinnofridssatsning 2021–2023. Syftet med satsningen är att stödja kommuner och regioner att utveckla arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nästa relationer, hedersrelaterat våld och förtryck.
– Vi har blivit medvetna om vad vi gör bra och vad vi kan göra bättre, och vilka målgrupper vi inte når när det kommer till våld i nära relationer, säger socialsekreterare Maria Esperi på Mölndals Familjefridsteam, som var inbjuden till SKL som lärande exempel i fredags när SKL presenterade den särskilda satsningen för att motverka kvinnofridsbrott.
LÄS MER: Experten: Hårdare straff kan inte lösa det här
Kvinnofridssatsningen finansieras med medel från staten och är en fortsättning på den satsning för stärkt jämställdhet och kvinnofrid som genomfördes 2018–2020 under projektnamnet SU-Kvinnofrid. Mölndals kommun var en av 38 kommuner som hoppade på tåget och i fredags fick representanter från Mölndals Familjefridsteam möjlighet att berätta mer om sitt arbete med systematisk uppföljning.
– Det finns stora utmaningar när det handlar om våld i nära relationer och kunskapen är ju inte direkt så man kan se vem som är utövare. Men genom att arbeta metodiskt har vi bland annat märkt vilka målgrupper vi inte når. Framför allt når vi inte de äldre och de allra yngsta. För oss handlar det om att hitta förövarna i tid – när de väl får sitt straff är det försent, säger Maria Esperi
Hon tycker det systematiska tillvägagångssättet lett till en större medvetenhet och passar på att klappa sig själv och de på Mölndals Familjefridsteam på axeln.
– Våra brukarenkäter visar också att vi gör rätt. Att vi gör bra saker och gör skillnad.
SKR:s kvinnofridssatsning planerar för fortsatt stöd till kommuners arbete med individbaserad systematisk uppföljning på kvinnofridsområdet. Mer information om det kommer framöver, skriver SKL på sin hemsida.
Med satsningen vill SKR stödja kommuner och regioner att bättre förebygga och tidigt upptäcka våld, stödja våldsutsatta och deras barn, samt ge insatser till våldsutövare att förändra sitt beteende. Satsningen riktar sig till socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola och förskola, samt arbetsgivare i kommuner och regioner.
Läs mer
Läs även
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”
När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...
Boktips: Nära skildring av polisens arbete mot gängkriminalitet
Spaningsledaren Mats Lindström ger en unik berättelse om hur polise...