Det behövs flera utvecklingsinsatser för att adopterade ska få rätt stöd genom hela livet, visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen.
Socionomen
11 maj 2022
Kartläggningen visar att adoption ofta har betydelse under hela livet, och att behov som kan härledas till adoptionen kan uppstå i olika skeden av livet. Om inte dessa behov uppmärksammas kan det leda till psykisk eller social ohälsa visar internationell forskning. Att det finns kunskap om adoptionsspecifika behov inom socialtjänst och hälso- och sjukvård är därför viktigt, säger Åsa Borén, utredare vid Socialstyrelsen i ett uttalande.
Exempelvis saknas i stor utsträckning uppföljning och stöd direkt efter adoptionen. Ofta uppmärksammas behoven först i skolan, eller senare i tonåren då behoven utvecklats till svårigheter. Enligt kartläggningen finns även brister i socialtjänstens stöd till adopterade. Stödet är inte heller likvärdigt i landet. Men framför allt saknas kunskap om adoptionsspecifika behov inom hälso- och sjukvården.
– Sjukvården är mer fokuserad på diagnoser och mindre på att det kanske kan behövas särskilt stöd och ett livscykelperspektiv på att man är adopterad, säger Åsa Borén.
För att utveckla kunskap och kompetens om adoption har Socialstyrelsen nu tagit fram flera utvecklingsförslag och föreslår bland annat att Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) ska utveckla en stödmodell för hela adoptionsprocessen, före, under och efter.
– Vi ser ett behov av att det tas fram en modell för stöd till adopterade där olika verksamheters ansvar tydliggörs, så att adopterade vet vilket stöd som erbjuds och att behov uppmärksammas i ett tidigt skede, säger Åsa Borén.
Av kartläggningen framgår också att det behövs mer forskning och studier om vad som är effektiva insatser.
Socionomen
11 maj 2022
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...