Tim Andersson

Reporter

17 jul 2024

17 jul 2024

SÅ GICK DET SEN

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sebastian Stakset. Bild: Socionomen/Heart of Evangelism

När Socionomen träffade Sebastian Stakset för snart tre år sedan hade han just startat den kristna hjälporganisationen ”Heart of evangelism”. Så hur har det gått?

Tim Andersson

Reporter

17 jul 2024

17 jul 2024

Den tionde oktober 2022, under ett av de värsta anfallen mot Ukraina, stod Sebastian Stakset på ett bombat hustak i Charkiv och hörde explosionerna runtomkring.

Han har åkt till Ukraina 13 gånger sedan kriget startade.

– Vi började med att hjälpa flyktingar, sedan träffade vi militärer, såg smashade byar, raketer ovanför oss, kände marken skaka, stridsplan passera. Det är krig, det är svårt att beskriva.

”Vi:et” är Heart of evangelism, en kristen hjälporganisation som efter krigsutbrottet har transporterat 850 ton mediciner, upprättat fem flyktingläger och levererat 40 lastbilar med mat till ukrainarna. Insatserna har inte gått obemärkt förbi: Sebastian Stakset, tidigare frontfigur för rapgruppen Kartellen och numera frälst socialarbetare, har fått krigsmedalj för medicinsk hjälp och ett personligt tack från Kievs borgmästare Vitali Klitschko

– Skriv inte det. Jag berättar inte de här sakerna för att skryta, utan för att du ska förstå att vårt arbete där är väldigt seriöst.

När Socionomen intervjuade honom för tre år sedan hade han precis startat Heart of evangelism, som då främst hjälpte kvinnor i missbruk. Han hade själv kämpat i många år med tunga droger och varit ett ögonblick från att hoppa framför tunnelbanetåget innan han till sist blev fri.

LÄS OCKSÅ >>> Kartellens Sebastian Stakset blev frälst och lyckades bryta med kriminalitet och droger

Viljan att hjälpa andra var kanske gudomligt inspirerad – men de ekonomiska förutsättningarna mer världsligt krassa. Det skulle krävas mirakel för att det skulle gå runt, sade han. Så – hur har det gått med miraklen?

Vi sitter i organisationens huvudlokal i Enskede, ny sedan ett år. På väggen en målning där en vit duva framträder mot ett dystopiskt stadslandskap lika svartklätt som Sebastian Stakset själv.

Han ler och pekar på en whiteboardtavla där organisationen är uppritad som ett träd.

– We´re still standing.

Det är en underdrift: Trädet har nu 33 anställda och en krona med många grenar. En av dem heter ”Barmhärtighetens hus”, hemmet för de missbrukande kvinnorna.

– Vi har haft många tjejer här, blivit upphandlade flera gånger, och har fått jättefina resultat och en del inte så fina resultat, som i all sådan här verksamhet. Men det har blivit ett tryggt boende och en fin plats, så det står starkt.

Organisationen har dessutom öppnat fyra second hand-butiker, som också är sociala center, där människor inom Kriminalvården och andra utan jobberfarenheter kan arbetsträna.

– Överskottet går till våra sociala enheter, vilket gör att det här miraklet blir mirakulöst fungerande.

En annan gren är ”Heart center”, där vi befinner oss nu. Det är två år gammalt. Här tar de emot människor i gränslandet kring drogmissbruk, kriminalitet och andra typer av trauman, som vill förändra sina liv.

– De får en screening av sina behov, och sedan stannar de här med ett veckoschema eller slussas vidare. Det är lite som öppenvårdsmottagning. Vi erbjuder motivationssamtal och stödgrupper, oavsett om det är missbruk eller våld i relation som är problemet. Vi har också ett stort socialt kontaktnät och tillgång till advokater om det behövs.

På gång är också mentorskap för yngre, aktivt gängkriminella personer som vill ta sig ur sin livsstil. En del av det kommer att rymma fysisk aktivitet.

– Just nu letar vi lokaler för ett blivande fighting- och fitnesscenter.

Ytterligare en gren av Heart of evangelism är ett filmbolag. Den 13 september går dess första produktion, Miséria, upp på bio. Den är regisserad av Liam Norberg, själv en gång i tiden kriminell och nu frälst, och är delvis baserad på Sebastian Staksets liv. Han spelar själv huvudrollen.

– Inspelningarna öppnade upp väldigt många gamla sår. Du vet, jag har en scen där jag ska försöka återuppväcka min tjej, som dött av en överdos. Det finns andra scener där jag blir misshandlad, kidnappad, tar en överdos. Jag tar kokain i scenerna, dricker alkoholfri öl i varenda bildruta.

LÄS OCKSÅ >>> Så gick det sen: Från fängelse till drömjobb – nu har Kristin hittat hem

Att gestalta sitt gamla jag i en iscensättning av några av hans värsta upplevelser gav honom PTSD, berättar han. I samma veva fick han, som hade varit nykter i sex år, ett återfall – eller ”tog sig ett”, som man säger i den tolvstegsrörelse som han är en del av. Vid fem tillfällen drack han alkohol.

Med tanke på det där yviga trädet, och hur svårt det kan vara att få tag på dig, verkar du arbeta väldigt mycket. Är det för mycket?

– Om du aldrig har säsonger där du kan vara ledig blir det knas. Men har du det är det lugnt.

Det finns inte risk att du börjar missbruka…

– …hjälparbete?

Ja – kickarna från jobbet.

– Men det är ingen kick att jobba med hjälparbete. Det är fett jobbigt. Du skulle hänga med mig så skulle du se. Det här arbetet har varit ett riktigt verklighetsuppvaknande. Det har också hänt sedan vi sågs sist.

Han berättar att han flera gånger har fått frågan om adrenalinpåslaget när han befinner sig i Ukrainas krigsverklighet, och om det inte skulle kunna trigga något hos en person med hans bakgrund av hot och våld.

– Det handlar inte om adrenalin och kicksökningar. När jag är där och ser de här sakerna står jag med en läkare som är där 24–7 och som driver ett team på femtio personer. Vi utrustar hans tredje sjukhus, för de två tidigare har blivit raketbeskjutna. Då tänker du inte på dig själv, du tänker på det du får höra. Du dokumenterar, försöker hjälpa.

Vad ger det här hjälparbetet dig?

– 12:e steget går ut på att ge vidare det som du har fått. Det är också vad den kristna tron handlar om. Det står i Bibeln att den som fått lite förlåtet älskar lite, och den som fått mycket förlåtet älskar mycket. Jag vet hur det känns att vara i den där skiten, och hur underbart det är att bli fri – det är klart att jag vill hjälpa den som lider.

Vad tänker du om framtiden för Heart of evangelism?

– Att trädet frodas och växer på ett bra sätt. Många får hjälp och det är fint att se.

Läs mer

Aktuellt
6 sep 2024

Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten

70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, författaren Elise ...

Nyheter
4 sep 2024

Opiodgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden

1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...

Tema
4 sep 2024

BUP-chefen: ”Vi måste börja våga fasa ut medicinerna tidigare”

För mycket fokus på medicin och korttidsterapi, för lite på anknytn...

Läs även

Så gick det sen
11 okt 2023

Från fängelse till drömjobb – nu har Kristin hittat hem

2,5 år har gått sedan Socionomen senast träffade Kristin, då Ingela...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.