Psykisk ohälsa växande problem bland socialarbetare

Bland akademiker som är sjukskrivna för reaktion på svår stress är omkring 85 procent kvinnor, visar Sacos rapport. Foto: Getty Image
Bland akademiker som är sjukskrivna för reaktion på svår stress är omkring 85 procent kvinnor, visar Sacos rapport. Foto: Getty Image

Psykisk och stressrelaterad ohälsa ökar bland kvinnliga akademiker. Särskilt utsatta är socialsekreterare, kuratorer och psykologer.

Socionomen

8 dec 2021

8 dec 2021

Sjukskrivningarna ökar snabbast bland kvinnliga akademiker, visar en ny rapport från Saco, och ett antal yrkesgrupper utmärker sig med särskilt höga sjuktal. I samtliga fall handlar det om kontakt -och relationsyrken där socialsekreterare, psykologer, präster och pastorer verkar vara särskilt utsatta. Även kuratorer och diakoner sticker i ut i statistiken.

Den psykiska och stressrelaterade ohälsan är oftast kopplat till hög arbetsbelastning utan möjlighet till återhämtning. Slimmade organisationer och hög arbetsbelastning tros vara en viktig bakomliggande orsak till utvecklingen. Vanligast är sjukskrivningarna i kommunal sektor, där kvinnor är i majoritet och där det ofta råder stor brist på personal

Generellt ökar sjukfrånvaro med stigande ålder, men i rapporten framkommer att det framför allt är yngre kvinnor, utan barn, med högre utbildning mitt i karriären, som drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa.

En förklaring som ges i rapporten är att personer som söker sig till människovårdande yrken generellt sett drivs av en prosocial motivation – alltså en vilja att hjälpa och engagera sig i andra människors problem. Prosocialitet kan även ha en koppling till hur den enskilde förhåller sig till sin yrkesroll. En möjlig hypotes skulle därför kunna vara att prosocialt beteende är en viktig faktor som bidrar till skillnaderna i stressrelaterade sjukskrivningar i kontaktyrken jämfört med andra yrken.

Samtidigt som de stressrelaterade diagnoserna bland akademiker skjutit i höjden, ökade andelen avslag på ansökan om sjukpenning bland dem med psykiatrisk diagnos kraftigt mellan 2015–2020. Detta på grund av en förändrad tillämpning av sjukförsäkringen.

Försäkringskassan  konstaterar även i sina rapporter att psykiatriska diagnoser leder till längre sjukskrivningar än de flesta andra sjukdomar och att längden på sjukskrivningarna har ökat över tid. Utmattningssyndrom innebär ofta minst halvårslånga sjukfall, jämfört med akuta stressreaktioner som vanligtvis blir kortare. Men det är utmattningssyndromen, ofta i kombination med depression eller andra somatiska symtom, som har ökat snabbast.

I grafiken ovan definieras yrkesgrupperna av SSYK 2012 och avser yrkeskod 2 och 3 på en siffernivå. Källa: Försäkringskassan.

Socionomen

8 dec 2021

8 dec 2021

Läs mer

Verktyg
7 apr 2025

Så ska Kriminalvården få sexualbrottsdömda att leva ett vanligt liv

Ny metod testas där man till viss del behöver samhällets hjälp – me...

Debatt
4 apr 2025

"Aktivitetsbaserade arbetsplatser måste ifrågasättas"

Svårt för klienter att öppna sig om samtalsmiljön inte upplevs som ...

Socialt arbete
2 apr 2025

Här får klienterna beroendevård alldeles utanför dörren

På boendet Victor i Göteborg har man krokat arm med ett mobilt LARO...

Läs även

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Aktuellt
21 mar 2025

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram

Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Aktuellt
19 mar 2025

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst

Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...

Aktuellt
14 mar 2025

Så ska Östersund få personalen att stanna

Positiv utveckling i personalomsättningen bland akademiker i Östers...

Aktuellt
12 mar 2025

Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?

Umeå har hittills inte haft lika stora problem som andra städer – m...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.