Utredningen om frihetsberövande påföljder för barn och unga har lämnats över till justitieminister Gunnar Strömmer. Förslaget: Barn och unga som döms för allvarliga brott ska avtjäna tid i fängelse.
Tommy Johansson
Reporter
15 aug 2023
Gettyimages
Foto
15 aug 2023
Det var under måndagen som regeringens särskilde utredare, justitierådet Agneta Bäcklund, överlämnade utredningens betänkande om frihetsberövande påföljder för barn och unga till justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Där föreslår man nu att barn i åldrarna 15-17 år som begår allvarliga brott ska dömas till fängelse istället för sluten ungdomsvård, vilket Statens institutionsstyrelse (Sis) i dag ansvarar för. Med allvarliga brott avses mord, våldtäkter och grova rån.
– Brottsligheten har förändras sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan och nuvarande system är inte anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna. Kriminalvården har stor erfarenhet av grova brottslingar och är den myndighet som är bäst rustad att hantera den här målgruppen, säger Gunnar Strömmer.
Utredningen föreslår också att de barn som döms till fängelse ska avtjäna tiden på särskilda ungdomsavdelningar på Kriminalvårdens befintliga anstalter.
– Att inrätta särskilda ungdomsfängelser är en av reformerna i Tidöavtalet och nu får vi förslag som gör att vi kan gå från ord till handling. Regeringen kommer fortsätta arbeta för att det här ska vara på plats så snart som möjligt, säger Gunnar Strömmer.
LÄS OCKSÅ >>> Kriminalvården eller Sis för grovt kriminella ungdomar – det säger forskarna
Förslagen har mött kritik, bland annat från Akademikerförbundet SSR som ifrågasätter utredningen på flera punkter.
– Kriminalvården har både akut platsbrist och saknar helt kunskap om att jobba med barn. Det är en annan lagstiftning som gäller när det är barn som frihetsberövas, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.
Hon fortsätter:
– Att sätta barn i fängelse, oavsett brott innebär fortsatt att de har rätt till skolgång. Kriminalvården har ingen skolverksamhet, Sis har däremot stor erfarenhet av att arbeta med unga, att bryta negativa mönster och att reparera en trasig skolgång, men det krävs att man börjar arbeta utifrån forskning och beprövad erfarenhet.
Akademikerförbundet riktar nu flera krav till regeringen. Man kräver bland annat att det presenteras en plan som garanterar tillräcklig kunskap inom Kriminalvården, när det kommer till barn och deras familjer. Man kräver också att rätten till skolgång säkerställs och att man kan garantera att barn inte placeras bland vuxna kriminella.
Utredningen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2028.
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...