Ny statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att ett stort antal barn i Sverige inte är inskrivna på förskola. Statistiken är högaktuell då den sammanfaller med ett nytt statligt uppdrag.
Tommy Johansson
Reporter
3 jan 2023
Gettyimages
Foto
3 jan 2023
Totalt rör det sig om ungefär 22 000 barn mellan tre och fem år som inte är inskrivna på förskola, jämfört med de cirka 350 000 3-5-åringar som går i förskola. Enligt statistiken, som tagits fram av Statistiska centralbyrån, har de barn som inte skrivits in en mindre gynnsam socioekonomisk bakgrund än de som är inskrivna.
Uppgifterna visar också att familjerna i högre grad är nyinvandrade, att föräldrarna har lägre inkomst och lägre utbildningsnivå, samt att en högre andel av föräldrarna har ekonomiskt bistånd.
Presentationen av den nya statistiken aktualiserar också ett nytt statligt uppdrag, nämligen det att öka deltagandet i förskolan bland barn mellan tre och fem år. Det innebär bland annat att kommunerna ska reservera förskoleplatser till nyinvandrade. En annan åtgärd är att rikta information specifikt till vårdnadshavare som inte har barn i förskolan.
– Forskning visar att en förskola av hög kvalitet kan utjämna skillnader i barns förutsättningar. Med andra ord: de barn som har minst gynnsam socioekonomisk bakgrund behöver av en bra förskola allra mest, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR.
Tommy Johansson
Reporter
3 jan 2023
Gettyimages
Foto
3 jan 2023
Läs mer
Läs även

"Möjligheterna till att göra några egentliga avtryck begränsas"
Fyra röster om utredningsförslagen kring socionomutbildningen.

Utredare vill se utökat fokus på juridik i socionomutbildningen
"Ska inte bara handla om socialrätt, man behöver också kunskap...

”När ska någon säga att övningen är slut?”
Socialchefen i Örebro bekräftar att medarbetare från socialförvaltn...

Högskolan Väst har examinerat första kullen socionomer
40 nya socionomer redo för arbetslivet – och några har redan fått j...