Människor som lever i ekonomiskt utsatthet har fått det allt svårare i Sverige och särskilt tydligt blir när man ser till matfattigdomen. Sedan Sveriges Stadsmissioner började släppa Fattigdomsrapporten 2015 har man aldrig sett ett så stort behov som nu.
Fakta: Stadsmissionens insatser
- Matstöd (utdelning av mat, matkuponger, subventionerade måltider, etc)
- Ekonomiskt stöd.
- Materiellt stöd (kläder, hygienartiklar, julklappar, etc).
- Hjälp och stöd i kontakten med myndigheter.
- Inkluderande verksamhet (olika kulturarrangemang, kunskapsutbyten, etc).
Källa: Sveriges Stadsmissioner
Som Socionomen tidigare har rapporterat om är det i dag rekordfå hushåll som får försörjningsstöd, trots att landet befinner sig i ekonomisk kris. I årets Fattigdomsrapport lyfter dock Stadsmissionen att det inte ska likställas med att den ekonomiska utsattheten minskar i Sverige. Man pekar dels på att alla människor inte inkluderas i den officiella statistiken, till exempel asylsökande och papperslösa, som inte kan söka försörjningsstöd, och dels på att avslagen på ansökningar till försörjningsstöd kan ha ökat.
LÄS OCKSÅ >>> Kris råder i ekonomin men allt färre lever på försörjningsstöd – hur går det ihop?
Upplever ni att det har blivit svårare att kvalificera sig för försörjningsstöd i dag?
– Forskare pekar på att fler får avslag på att få stöd. Vi hör också otaliga berättelser om att man bara får nej, fram till att man verkligen har bevisat att allt annat är uttömt, säger Jonas Wihlstrand.
Är det något i övrigt som har förvånat dig av det som presenteras i årets Fattigdomsrapport?
– Jag blir bekymrad när jag ser köerna och mängden människor som ber om akut stöd när det kommer till basala, livsnödvändiga behov. Det trodde jag faktiskt inte att vi skulle se i Sverige 2023.