Straffet för grov kvinnofridskränkning skärps 2022. Foto: Gettyimages

Annika Clemens

3 jan 2022

3 jan 2022

Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning och andra viktiga lagändringar

Straffet för grov kvinnofridskränkning skärps 2022. Foto: Gettyimages

Har du koll på de nya lagarna som träder i kraft 2022? Här är ett urval att hålla reda på för socionomer och andra samhällsintresserade.

Annika Clemens

3 jan 2022

3 jan 2022

Hårdare straff för grov fridskränkning, nytt hbtqi-uppdrag för Jämställdhetsmyndigheten och böter för att slänga cigarettfimpar på gatan. Det är några av de förändringar som gäller 2022. Socionomen har gjort urval av nya lagar som gäller från årsskiftet.

Slopad straffrabatt för unga

Om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer slopas straffrabatten för personer i åldern 18-20 år. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt.

Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning och överträdelse av kontaktförbud

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs till fängelse i ett år från dagens minimistraff på nio månaders fängelse. Straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps.

Jämställdhetsmyndigheten får hbtqi-uppdrag

Uppdraget att vara hbtqi-strategisk myndighet förs in i Jämställdhetens instruktion. Myndigheten får också en ny uppgift att vartannat år redovisa en fördjupad uppföljning av det jämställdhetspolitiska delmålet om att mäns våld mot kvinor ska upphöra.

Stärkta förutsättningar för mötesplatser för hbtqi-personer

I dagsläget beviljas statsbidrag till kommuner och regioner för vissa utbildningsinsatser. Dessa insatser utvidgas och statsbidrag kommer från den 1 januari även att ges till insatser som syftar till att främja fysiska och digitala mötesplatser för hbtqi-personer. Insatser till unga respektive äldre ska prioriteras.

Målgruppen för arbetsmarknadsutbildning breddas

Krav på att bara personer som saknar eller har begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv får anvisas en arbetsmarknadsutbildning i form av uppdragsutbildning på eftergymnasial nivå tas bort den 1 februari 2022.

Längre stöd för nystartsjobb för personer som har fyllt 55

Långtidsarbetslösa som har fyllt 55 kan få stöd till nystartsjobb dubbelt så lång tid som personen har varit frånvarande från arbetslivet eller deltagit i arbetsmarknadspolitiskt program. Långtidsarbetslösheten har ökat mer bland personer som är 55 år och äldre. Den längsta tiden med stöd förlängs till 48 månader från 24 månader den 1 februari 2022.

Stärkt skydd för hyresgäster i utsatta situationer

Det införs en möjlighet för hyresnämnden att förelägga fastighetsägare att åtgärda brister. Dessutom ska en hyresgäst vars lägenhet förstörs i exempelvis en brand erbjudas nytt hyresavtal av hyresvärden. Erbjudandet ska gälla den förstörda lägenheten i återställt skick eller annan likvärdig lägenhet.

Nya regler för föräldrar

Om en kvinna som föder ett barn är gift eller registrerad partner med en annan kvinna, ska denna automatiskt anses som barnets förälder. Samma sak gäller där en av makarna eller båda har ändrat könstillhörighet.

Ogifta föräldrar kan från och med 2022 bekräfta föräldraskapet digitalt utan socialnämndens medverkan. Och regleringen om faderskapsundersökningar görs teknikneutral.

Skattelättnad för cykelförmån

När arbetsgivaren tillhandahåller cykel för privat bruk till anställda ska denna tas upp till beskattning bara för den del av värdet som överstiger 3 000 kronor. Kostnaden upp till 3 000 kronor är skattebefriad från och med den 1 januari och gäller vanliga trampcyklar och elcyklar.

Stöd för bättre uppkoppling på tåg

Ett nytt stöd införs till företag för att de ska förbättra möjligheterna till bättre mobil uppkoppling för resenärer i fjärrtågstrafik.

Public service-avgiften sänks

Alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst betalar public service-avgift som finansierar Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Hur stor avgiften är avgörs av hur stora inkomsterna är, men har ett tak. De senaste två åren har intäkterna från avgifterna varit högre än beräknat och därför sänks avgiften för 2022 och blir som högst 1 328 kronor per person och år.

Ny myndighet för psykologiskt försvar

Den nya myndigheten ska leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar samt bidra till att stärka befolkningens motståndskraft. En viktig del är att stärka den samlade förmågan att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information.

Böter för nedskräpning

Den som kastar en cigarettfimp, tuggummi, kolapapper eller liknande på marken kan dömas för nedskräpningsförseelse. Straffet blir 800 kronor i böter.

Förbud mot engångsartiklar av plast

Bestick, sugrör, ballongpinnar, tops och muggar som består av mer än 15 procent plast förbjuds. Likaså tallrikar, muggar och matlådor av expanderad polystyren. Även konfetti utomhus förbjuds. Bakgrunden till förändringen är EU:s engångsplastdirektiv.

Höjt inkomsttak i sjukförsäkringen

Inkomsttaket för sjukpenningsgrundande inkomst höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet. Förutom sjukpenning berörs även rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning samt ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.

Garantinivån i sjukersättning och aktivitetsersättning höjs

Garantinivåerna för hel sjukersättning och hel aktivitetsersättning höjs med 0,25 prisbasbelopp.

Rätt till studiestöd högre upp i åldrarna

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år. Nedtrappningen i rätten att låna inom studiemedelssystemet flyttas fram och ska börja vid 51 år och sluta vid 60. Det innebär att rätten att låna minskar med 20 veckor per år från och med 51 års ålder.

Läs mer

Tendens
22 apr 2024

Färre vägar till att bli psykoterapeut: "Det här är ett jättebekymmer"

Socionomen går igenom antalet program och inriktningar som lagts ne...

Ny forskning
22 apr 2024

30 män berättar i ny studie om hur de förhåller sig till sina sexköp

"Vissa av männen tyckte att illusionen av intimitet var god no...

Ledare
19 apr 2024

"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"

Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...

Läs även

Nyheter
12 apr 2024

Nu ska samhällets förmåga att förebygga suicid stärkas

Socialminister: "Det suicidpreventiva arbetet har varit efters...

Nyheter
3 apr 2024

Fler verktyg till IVO i arbetet med att granska socialtjänsten

Sanktionsavgifter, förbud mot olovliga verksamheter och nya bestämm...

Nyheter
25 mar 2024

Hela socionomutbildningen ska ses över

Examensmål och möjligheterna till att specialisera sig ska ses över.

Nyheter
5 feb 2024

Tidöpartierna lägger ner Sis: "Det är dags att stänga ett kapitel"

”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden”, s...

Nyheter
8 dec 2023

Ny satsning hjälper hemlösa barnfamiljer till förstahandskontrakt

Under året har Skåne Stadsmission startat upp initiativet Barns bos...

Nyheter
8 nov 2023

Filmtips: Vem är egentligen ett ”monster”?

Tre personers olika uppfattningar utgör grunden i den japanska film...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.