Sedan lagen om barnfridsbrott trädde ikraft den 1 juli har 3389 polisanmälningar gjorts.
Socionomen
20 dec 2021
Över 200 000 barn i Sverige lever i hem där det förekommer våld. I och med lagändringen som trädde ikraft den 1 juli 2021, bytte barnen som bevittnade våld inom familjen status från att vara vittnen till brottsoffer.
Enligt en undersökning som SVT har gjort, polisanmäldes 3389 barnfridsbrott mellan perioden 1 juli till sista november. I utredningen som lagstiftningen bygger på beräknade man ungefär 4 000 anmälningar per år. Om utvecklingen är matematiskt linjär skulle det leda till 7 – 8 000 ärenden på ett år, skriver SVT.
Syftet med den nya lagen är att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående eftersom dessa barn enligt forskning löper ökad risk att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa.
Barnet som bevittnat brott blir målsägare och har rätt till biträde av särskild företrädare/målsägandebiträde. Bevittna innebär i barnfridsbrottet att barnet ska ha sett eller hört de väsentliga delarna av brottet. Det finns däremot inga krav på att barnet ska förstå att det som händer utgör ett brott eller att barnet kan ge uttryck för sin upplevelse. Det gör att även spädbarn kan vara målsägande.
Hittills har omkring 60 domar fallit och ett 40-tal av dem har gett fängelse som påföljd.
Läs även

Här införs strukturerade säkerhetsbedömningar
Statens institutionsstyrelse (SiS) iför strukturerade säkerhetsbedö...

Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning och andr...
Har du koll på de nya lagarna som träder i kraft 2022? Här är ett u...

Ungdomsrånen ökar i hela landet: ”Traumatisk u...
Antalet rån mot barn har mer än fördubblats de senaste åren. Föröva...

Ökning av sexuella övergrepp bland unga
Unga är idag mer utsatta, men har samtidigt en större medvetenhet, ...