Nitazener är en grupp av ett tiotal syntetiska opioder. Preparaten ger samma effekt på kroppen som morfin men uppges vara svårdoserade. Styrkan varierar mellan att vara lika potent som morfin till uppemot 1000 gånger starkare, och 300 gånger starkare än heroin.
– Nitazenerna påverkar andningscentrum i hjärnan. Precis som morfinpreparaten ger de små pupiller, medvetandesänkning och allvarlig andningspåverkan, säger Peter Hultén, legitimerad apotekare på Giftinformationscentralen, till tidningen Accent.
– Vid överdosering kan de leda till andningsstillestånd som i sin tur kan leda till hjärtstillestånd.
Det finns en oro i flera delar av världen att nitazener kan komma att bli lika vanligt som fentanyl bland de syntetiska opioderna på narkotikamarknaden. I USA har preparaten länge bidragit till att markant öka dödssiffran kopplat till drogrelaterade överdoser och nu finns en oro att förekomsten ska öka i Europa.
LÄS OCKSÅ >>> Ny riktning i narkotikapolitiken: ”Man sätter liv och hälsa i förgrunden”
Enligt en artikel från SVT registrerades en plötslig topp i drogrelaterade dödsfall i Storbritannien 2023. Orsaken: Nitazener. Preparaten har även fått fäste i Baltikum.
I Sverige uppges förekomsten av nitazener vara låg, bara fem fall har rapporterats in till Giftcentralen de senaste tre åren, men det finns en oro om att preparaten ska få spridning i Europa. Samtidigt har Tullverket beslagtagit totalt 7133 enheter av nitazenvarianten metonitazen i Sverige sedan 2022, varav 7 083 stycken under 2023.
Nitazener har inte blivit godkända att användas som läkemedel men det hindrar inte att de patenteras, förklarar Peter Hultén.
– Inom läkemedelsindustrin screenar man jättemånga substanser. Även om substanserna stoppas någonstans i processen innan de blir läkemedel så kan de patentregistreras. När patenten går ut kan de plockas upp och tillverkas för den illegala marknaden och kan då användas som missbrukssubstanser.