Annika Sjöberg

Reporter

27 sep 2024

27 sep 2024

Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen

Regeringen vill se ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter för att göra brottsbekämpningen effektivare. För socialtjänsten och inte minst skolkuratorerna innebär det stora förändringar.

Annika Sjöberg

Reporter

27 sep 2024

27 sep 2024

I ett nytt lagförslag vill regeringen att statliga myndigheter, kommuner, regioner och skolor ska bli skyldiga att lämna ut relevanta uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Informationen ska delas både på eget initiativ, och på begäran av brottsbekämpande myndighet.

– För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är det helt avgörande att centrala aktörer kan dela information på ett effektivt och enkelt sätt. I dag finns alltför stora hinder för detta – myndigheter och andra aktörer vågar inte dela information med varandra, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M), på regeringens pressträff.

Med den föreslagna lagen vill regeringen riva sekretesshinder, vilket de menar kommer förbättra samhällets förmåga att förebygga och bekämpa brott.

– Målbilden är att skola, socialtjänst och polis ska kunna sitta vid samma bord och dela information med varandra. Det här kommer att leda till förbättringar för brottsbekämpningen som får lättare att komma åt relevant information, sade Gunnar Strömmer.

Av hänsyn till verksamheternas karaktär gäller särskilda regler för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. De omfattas inte av den generella regeln att dela information, förutom när det gäller kontaktuppgifter. Till kontaktuppgifter räknas telefonnummer, e-postadress, bostadsadress, information om eventuellt ombud eller annan företrädare, ip-adress, användarnamn, eller annan uppgift.

Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, konstatarer att det är problematiskt.

– Det är omfattande och jag menar att regeringen går väl långt utifrån vad som kan anses vara integritetskränkande. Regeringen pratar om ett utökat informationsflöde men det är ett väldigt ensidigt flöde. Inget handlar om att polisen ska dela mer information med exempelvis socialtjänsten, säger hon.

Fakta: De brottsbekämpande myndigheterna är:

  • Ekobrottsmyndigheten
  • Kustbevakningen
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket
  • Säkerhetspolisen
  • Tullverket
  • Åklagarmyndigheten

En annan effekt av lagen är att det i praktiken inte längre blir sekretessbelagt om en person haft kontakt med socialtjänsten. Kommer det en fråga från exempelvis polisen om en person så är socialtjänsten skyldig att lämna ut kontaktuppgifter om man har dem, med följd att sekretessen röjs.

– Jag tycker inte att regeringen tänkt hela vägen kring hur det här kan påverka tilliten och förtroendet för socialtjänsten, säger Monica Engström.

Utöver den tvingande regeln att lämna ut kontaktuppgifter föreslås socialtjänsten få ökade möjligheter att lämna ut information. De sekretessbrytande reglerna för viss typ av allvarlig brottslighet kommer att omfatta fler uppgifter och fler personer.

För skolkuratorer innebär lagförslaget att man får helt andra förutsättningar för sitt arbete. Skolan är inte undantagen från det generella kravet att dela information och kuratorerna måste på eget initiativ, och på begäran, dela med sig av information som kan vara relevant för polisen.

– Sånt här sprider sig fort bland unga. Som skolkurator ska du bygga en nära och förtroendefull relation för att kunna stötta eleverna i deras psykosociala svårigheter, men med den här lagen kommer de inte längre våga berätta om de umgås med kriminella, säger Monica Engström.

Lagrådsremissen lades fram den 26 september och lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2025.

Läs mer

Nyheter
25 sep 2024

Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet

Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...

Ledare
24 sep 2024

"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"

Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...

Forskning
23 sep 2024

Unik studie lyfter moralisk stress som möjlig drivkraft

Kan moralisk stress inom äldreomsorgen leda till positiv förändring...

Läs även

Nyheter
25 sep 2024

Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet

Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...

Nyheter
4 sep 2024

Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden

1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...

Nyheter
15 aug 2024

Nära hälften av alla skolelever utsatta för mobbning

Dubbelt så stor risk att inte få godkänt i något av kärnämnena. Gen...

Nyheter
5 aug 2024

Så stöttar Fritt föräldrastöd i Helsingborg mammor och pappor till placerade barn

"För oss är det viktigt att föräldrarna verkligen känner att d...

Nyheter
24 jun 2024

Ingen ersättning i uppmärksammat vanvårds-ärende

Inget skadestånd för den kvinna från Stenungsund som utsattes för s...

Nyheter
19 jun 2024

Skuggutredning tillsätts om socionomutbildningen

Företrädare från flera lärosäten och organisationer går samman – li...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.