Att FREDA-kortfrågor och AKK används i låg utsträckning i möte med personer med funktionsvariation är diskriminerande, menar Nationellt centrum för kvinnofrid. Nu tas frågan vidare, säger Anna Häger på NCK.
Tommy Johansson
Reporter
15 mar 2023
Det var efter vårterminen 2022 som socionomstudenterna Irelis Martinez Valdes och Sofia Röhr bjöds in till Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) för att presenterade sin uppsats ”Hur kan vi veta om vi inte kan fråga?” – en kvantitativ studie om socialtjänstens användning av FREDA- kortfrågor och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) inom LSS-omsorgen och socialpsykiatrin.
Studien visade att ett stort antal biståndshandläggare aldrig hade ställt FREDA-kortfrågor i möten med brukare som har behov av kommunikationsstöd, och att användandet av AKK var låg.
En av dem som tagit del av studenternas i sin helhet är Anna Häger, avdelningschef på NCK.
Vad tänker du om resultatet som Irelis och Sofia har fått fram i sin uppsats?
– Jag tycker det är jättebra. De har satt fingret på en del i socialtjänsten som är lite bortglömd, nämligen de personer som inte kan kommunicera verbalt och som också är en sårbar grupp när det gäller våld i nära relation.
LÄS OCKSÅ >>> Studenter blottlägger allvarliga brister på strukturell nivå inom LSS-omsorgen
Vad behöver komma till för att åtgärda det här problemet?
– Jag tror framför allt att man behöver lyfta kommunikationsverktyget AKK mer och göra det känt. Man kanske till och med ska göra så att man tar in personer i samtalen som behärskar detta, som en översättare, så att det blir rätt uppfattat från båda håll. Att den som ska svara på FREDA-kortfrågor förstår frågorna och att den som sedan ska göra en bedömning får rätt information tillbaka. Så att man vet säkert om personen är i en situation som är farlig.
– Det här gäller ju också dem som kan behöva stöd på grund av andra orsaker, sjukdom till exempel eller att man råkat ut för en olycka.
När studenterna presenterade sitt arbete för NCK så menade ni att den här gruppen blir diskriminerad. Hur allvarligt ser ni på detta?
– Det är allvarligt utifrån det perspektivet att den här gruppen inte får komma till tals på sina villkor. Deras behov av kommunikation har inte tillmötesgått på det sätt som de hade behövt.
Kommer ni på NCK följa upp den här frågan på något sätt?
– Ja, det kommer vi göra. Jag kommer att lyfta detta med utbildningsenheten hos oss. De ska få titta närmare på hur man ska tänka vidare och framåt kring det här.
INTRESSERAD AV ATT PRENUMERERA >>> Här finner du all information
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...