Kan en fyra veckor lång internetbehandling mot ilska ge positiv effekt? Svaret är ja, enligt Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet (KI). Resultatet har nåtts genom en behandlingsstudie som KI gjort tillsammans med Örebro universitet.
Tommy Johansson
Reporter
6 jan 2023
Gettyimages
Bild
6 jan 2023
Studien kallas för ”ilskestudien”. Den utgörs av en fyra veckor lång behandlingsperiod, riktad till personer med ilska och aggression, där man undersökt behandlingens effektivitet när den är nätbaserad.
– Många personer som har problem med ilska skäms och vi tror att internetformatet passar denna grupp extra bra eftersom de inte behöver vänta i ett mottagningsrum eller sitta öga mot öga med en terapeut och prata om sin ilska, säger Johan Bjureberg, biträdande lektor vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och ansvarig forskare för studien.
Ilskestudien är den första att jämföra olika internetförmedlade känsloregleringsstrategier mot ilska. Intresset att få vara med som deltagare var stort, förklarar Johan Bjureberg.

Johan Bjureberg. Foto: Jonas Malmström/Karolinska Institutet
– Det är oftast mycket svårt att rekrytera deltagare till behandlingsstudier. Till ilskestudien gick det däremot rekordsnabbt och vi var tvungna att stänga rekryteringssajten efter några veckor på grund av högt söktryck, säger han.
– Detta tyder på att det finns ett uppdämt behov av psykologisk behandling av ilska.
234 deltagare med ilskeproblem valdes slutligen ut och nätbehandlades genom antingen känslomässig närvaro, kognitiv omtolkning eller en kombination av båda. Genom känslomässig närvaro tränas man i att lägga märke till och acceptera sina känslor och tankar. Genom kognitiv omtolkning tränar man upp sin förmåga att ompröva tankar och hitta alternativa synsätt som inte triggar jobbiga känslor.
LÄS OCKSÅ >>> Så bemöter du unga med hatiska åsikter
Vid slutet av behandlingsperioden var alla behandlingssätt associerade med minskad självrapporterad ilska hos deltagarna.
– Vår förhoppning är nu att uppföljningsstudier stödjer detta fynd och att behandlingen kan erbjudas på bred front inom ordinarie vård, säger Johan Bjureberg.
INTRESSERAD AV ATT TECKNA PRENUMERATION >>> Här finner du all information
Läs mer

Alexandra Pascalidou om nya boken: ”Det här har varit hundra resor svårare”
Alexandra Pascalidou är just nu aktuell med ”Var är papporna?”, en ...
Läs även

På gång: Stor satsning för att förbättra ungas psykiska hälsa
Organisationen Mind planerar för ett större projekt i syfte att för...

Dataspel efter litterär förlaga ska synliggöra flickor med adhd och autism
Alma, en flicka med autism och adhd som utnyttjar sina speciella fö...

Nya verktyg ska ge unga möjlighet att bli mer delaktiga i viktiga beslut
Ny forskning från Stockholms universitet visar hur unga, via kort o...

Kartläggning visar: Sexuella övergrepp mot barn ökar
I en nyligen presenterad rapport, Våld mot barn 2022, från stiftels...