Helén Ängmo överlämnar slutbetänkandet till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Tommy Johansson

Reporter

3 apr 2024

3 apr 2024

Fler verktyg till IVO i arbetet med att granska socialtjänsten

Helén Ängmo överlämnar slutbetänkandet till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Sanktionsavgifter, förbud mot olovliga verksamheter och nya bestämmelser om viten. Det är några av de punkter som fanns med när utredningen om en effektivare tillsyn av socialtjänsten och verksamhet enligt LSS lämnades över till regeringen.

Tommy Johansson

Reporter

3 apr 2024

3 apr 2024

Det var under onsdagen som regeringens särskilde utredare Helén Ängmo lämnade över sitt slutbetänkande till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Utredningen, som pågått sedan juni 2022, har syftat till att se över IVO:s förutsättningar att utöva tillsyn över socialtjänsten och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

– Det som har varit viktigast under utredningsarbetet har varit att titta på vad IVO behöver. Det har inte handlat om deras inre arbete utan mer om vad de har för verktyg, och om de verktygen är tillräckliga, säger Helén Ängmo.

– Om man ser till de sammanhang där IVO verkar så handlar det mycket om fusk och missbruk, välfärdsbrottslighet, och ägar- och ledningsprövningar. Då är det väldigt viktigt att man har en tydlig lagstiftning, fortsätter hon.

Ett av de förslag som utredningen lagt fram är att ge IVO möjlighet att ta ut sanktionsavgifter. Det omfattar två avgränsade områden. Det ena handlar om när privata utförare bryter mot villkor i sitt tillstånd att bedriva verksamhet. Det andra om när en verksamhet, oavsett om den är kommunal eller privat, missar att göra en kontroll i belastningsregistret i samband med anställning.

Kostnaderna kan bli omfattande för de som brister. Vid fall om överträdelser av villkor kan en privat huvudman få en sanktionsavgift på upp till en halv miljon kronor. I de fall där det gäller bristande anställningsprocesser landar prislappen på 100 000 kronor per missat registerutdrag.

Andra förslag som utredningen lagt fram är att ge IVO möjlighet att förelägga staten vid vite. Tidigare har man till exempel inte kunnat förelägga Statens institutionsstyrelse (Sis) vid vite, trots rapporteringar om både allvarliga och återkommande brister. Utredningen lyfter också att olovliga verksamheter ska kunna förbjudas. Där har IVO själva efterfrågat kraftfullare åtgärder eftersom man upplever att polisanmälningar tidigare sällan har lett någonstans.

– Det här handlar ju om människor som ofta tillhör samhällets mest utsatta och då är det naturligtvis viktigt att resurser och insatser används på rätt sätt över hela landet, säger Camilla Waltersson Grönvall.

LÄS OCKSÅ >>> Efter larmen om övergrepp på Sis – Veronica från Sistjejer kräver att åtgärder vidtas

Det finns också ett uttalat behov av tillsyn och förbättring när det kommer till just LSS. Så sent som i höstas rapporterade flera medier, inklusive Socionomen, om allvarliga brister på flera LSS-boenden efter en granskning som IVO presenterade. Där framgick det att övervakning, avlyssning och/eller fasthållning förekom på 80 av 90 granskade LSS-boenden i landet.

Vad har regeringen vidtagit för åtgärder sedan dess?

– Dels så har vi en pågående dialog med just IVO för att säkerställa att de får bättre förutsättningar för att kunna göra sina inspektioner. De har lyft ett antal frågor och även gjort en hemställan som bereds i Regeringskansliet när det gäller deras förutsättningar, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Hon fortsätter:

–  Sedan arbetar vi ju brett med funktionshinderpolitiken för att den ska möjliggöra förutsättningar för människor i hela samhället. Där är till exempel förstatligandet av assistansen en viktig utredning som just nu bereds.

Det har pratats om ett nationellt kunskapslyft för LSS och även ett nationellt kompetenscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism. Finns det några planer på det?

– Vi utesluter ingenting utan vi tittar på en rad olika frågor för att kunna arbeta vidare med de områden där vi ser att det finns brister.

Läs mer

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

C-uppsatser
22 jul 2024

Normer och ideal får personer med adhd att vilja få en avdiagnostisering

"Vi har sett att det finns en skam kopplad till att få en diag...

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

Läs även

Nyheter
24 jun 2024

Ingen ersättning i uppmärksammat vanvårds-ärende

Inget skadestånd för den kvinna från Stenungsund som utsattes för s...

Nyheter
19 jun 2024

Skuggutredning tillsätts om socionomutbildningen

Företrädare från flera lärosäten och organisationer går samman – li...

Nyheter
11 jun 2024

Kriminalvården behöver bli bättre på att minska risken för återfall

Riksrevisorn: "De resurser som Kriminalvården lägger på behand...

Nyheter
3 jun 2024

1 av 4 ändrade beslut efter otillåten påverkan

"Det är skrämmande att se", säger Johanna Morgensterns på...

Nyheter
8 maj 2024

Regeringens utredare föreslår ny myndighet mot ungdomskriminalitet

Har redan mött kritik från flera håll. "Minskar det kommunala ...

Nyheter
24 apr 2024

Flera stora satsningar i gång för att stärka familjehemsvården

Bristen på familjehem är fortsatt stor i landet, med många barn som...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.