I januari 2021 infördes en ny påföljd: ungdomsövervakning. Vad har den nya påföljden gett för effekter under de senaste två åren? Det har Kriminalvården nu utvärderat.
Tommy Johansson
Reporter
20 jun 2023
Det var i april 2021 som den första verkställigheten av ungdomsövervakning startade, efter att påföljden infördes i januari samma år. Det har varit en implementering som genomförts i lågt tempo, konstaterar Maria Svantesson, nationell samordnare för ungdomsövervakning hos Kriminalvården.
– Det har varit förmånligt att få anpassa arbetssätt och organisation i en ganska lugn takt. Vi har kunnat utbilda personal och vi har successivt fått mer erfarenhet, säger hon.
Hon har sammanställt arbetet i rapporten ”Två år med ungdomsövervakning”. Där skriver hon att cirka 2/3 av ungdomarna har skött sin verkställighet på ett godtagbart sätt och att samverkan med socialtjänsten har fungerat bra.
Enligt rapporten vittnar också ungdomskoordinatorer på frivårdskontoren om en intensiv kontakt med ungdomar som dömts och med berörda myndigheter.
– Jag ser i det här hur otroligt kompetent frivårdens personal är, och ansvarstagande när det handlar om att förstå lagen och påföljdens innebörd, och att få ihop alla delar som utredning, beslut, samtal, fotbojeteknik och samverkan, säger Maria Svantesson.
Hon lyfter samtidigt att påföljden fortfarande är rätt okänd och det för en del frivårdskontor går lång tid mellan verkställigheterna.
Läs mer
Läs även
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...
Nära hälften av alla skolelever utsatta för mobbning
Dubbelt så stor risk att inte få godkänt i något av kärnämnena. Gen...
Så stöttar Fritt föräldrastöd i Helsingborg mammor och pappor till placerade barn
"För oss är det viktigt att föräldrarna verkligen känner att d...
Ingen ersättning i uppmärksammat vanvårds-ärende
Inget skadestånd för den kvinna från Stenungsund som utsattes för s...