Ida Höckerstrand (till vänster) och Sofie Hallberg. Foto: Mirjam Häggblom.

Tommy Johansson

Reporter

24 feb 2023

24 feb 2023

Duon bakom Ångestpodden till riksdagen efter uppmärksammat initiativ

Ida Höckerstrand (till vänster) och Sofie Hallberg. Foto: Mirjam Häggblom.

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver Ångestpodden tillsammans har bjudits in till Sveriges riksdag. Detta efter duons uppmärksammade kampanj som belyser skolkuratorernas arbetssituation runt om i landet.

Tommy Johansson

Reporter

24 feb 2023

24 feb 2023

Det var i början av sommaren 2022 som Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, duon bakom podcasten Ångestpodden, sjösatte kampanjen Tre minuter. Det hela var ett initiativ som syftade till att belysa hur ansträngd arbetssituationen är för landets skolkuratorer och hur det i sin tur påverkar elevhälsan negativt. Man pekade bland annat på att en skolkurator med ansvar för 1000 elever har tre minuter i veckan att lägga på varje elev.

Målet med kampanjen är att få till en lagändring där det införs ett maxtak för hur många elever en skolkurator får ansvara över. Förslaget är 400 elever per skolkurator.

LÄS OCKSÅ >>> Skolkuratorer i hela landet vittnar om kraftigt stukad elevhälsa

Nio månader senare har kampanjen gett resultat. I nuläget har nära 13 000 personer skrivit på ett upprop som finns knutet till initiativet och den kampanjfilm som man producerat har totalt fått 300 000 visningar på Facebook, Youtube och Instagram.

– Det säger väldigt mycket om att det är många som tror på idén om att det här maxtaket skulle kunna göra skillnad, för elever, föräldrar, och för skolkuratorer, säger Sofie Hallberg, och fortsätter.

– Genomslaget beror nog också väldigt mycket på alla unga. Det är många som säger att de känner igen sig i filmen. Många föräldrar säger också att det här hade kunnat vara mitt barn.

Inför valet i september förra året medverkade samtliga partiledare för riksdagspartierna i Ångestpodden för att ge sin syn på ämnet och förslag på tänkbara åtgärder. Nu har politiken visat ytterligare intresse för Ida Höckerstrands och Sofie Hallbergs arbete.

– Under den här intervjuserien som vi gjorde med partiledarna så sa vi till dem att vi gärna skulle vilja komma till riksdagen för att presentera den här kampanjen, säger Ida Höckerstrand.

– Många av partisekreterarna tyckte att det lät som en bra idé men sa att vi fick höras igen efter valet. Så efter valet kastade vi ut frågan till alla igen. Vi fick då till ett möte med ordföranden för socialutskottet, Christian Carlsson (KD), före jul och tryckte på att det här är en angelägen fråga för samtliga riksdagsledamöter. Han höll med.

Det hela har nu lett till att inbjudan till Sveriges riksdag har realiserats. I slutet av mars kommer Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg möta riksdagsledamöterna för att hålla i ett seminarium. Förutom att presentera kampanjen, och även den enkätundersökning som man genomfört med skolkuratorer runt om i landet, så kommer duon ha med sig tre elever och en skolkurator som ska berätta om sina erfarenheter.

Vad hoppas ni på att det här ska få för effekter?

– Vi hoppas ju att man belyser den här frågan ytterligare i maktens korridorer, att politiker får en större inblick i hur det ser ut idag. Ibland när man hör politiker prata om det här så får man känslan av att de aldrig har besökt en skola eller pratat med en skolkurator, säger Sofie Hallberg.

Läs mer

Aktuellt
17 maj 2024

”Skickar du polisen på mig kommer det säga poff”

Socialsekreteraren Anna Nordin blev dödshotad mitt under pågående s...

C-uppsatser
15 maj 2024

Kuratorer om komplexiteten att bemöta våldsutsatthet

Studenterna Moa Boström och Amanda Löfstrand har undersökt hur kura...

Tema
15 maj 2024

"Det kan vara livsfarligt om socialtjänstens data läcker"

It-experten Jan Olsson berättar om framgångsfaktorer och utmaningar...

Läs även

Nyheter
8 maj 2024

Regeringens utredare föreslår ny myndighet mot ungdomskriminalitet

Har redan mött kritik från flera håll. "Minskar det kommunala ...

Nyheter
24 apr 2024

Flera stora satsningar i gång för att stärka familjehemsvården

Bristen på familjehem är fortsatt stor i landet, med många barn som...

Nyheter
12 apr 2024

Nu ska samhällets förmåga att förebygga suicid stärkas

Socialminister: "Det suicidpreventiva arbetet har varit efters...

Nyheter
3 apr 2024

Fler verktyg till IVO i arbetet med att granska socialtjänsten

Sanktionsavgifter, förbud mot olovliga verksamheter och nya bestämm...

Nyheter
25 mar 2024

Hela socionomutbildningen ska ses över

Examensmål och möjligheterna till att specialisera sig ska ses över.

Nyheter
5 feb 2024

Tidöpartierna lägger ner Sis: "Det är dags att stänga ett kapitel"

”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden”, s...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.