Anna Falk

1 mar 2021

1 mar 2021

Brist på mötesplatser för hbtq-ungdomar

247 av landets 290 kommuner saknar mötesplatser för unga hbtq-personer.

Anna Falk

1 mar 2021

1 mar 2021

Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Vi vet att unga hbtq-personer generellt möter fler hinder under sin fritid än andra unga och att det finns ett stort behov av trygga platser att kunna träffas på. Därför är de här resultaten mycket oroväckande, säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i ett pressuttalande.

Enligt den kartläggning som myndigheten har gjort finns det totalt 66 mötesplatser för unga hbtq-personer, fördelade över 43 av Sveriges 290 kommuner.

Antalet mötesplatser har ökat med 16 sedan den senaste kartläggningen gjordes 2019. Men fortfarande saknas det helt mötesplatser i de kommuner som klassas som landsbygd.

Flest mötesplatser finns i Västra Götaland (18), följt av Stockholms län (16) och Skåne län (6).

Mötesplatserna drivs vanligtvis av en kommun eller en lokal hbtq-organisation. Ofta är de ekonomiska resurserna begränsade och mycket av verksamheten bygger på ett starkt engagemang hos de personer som driver mötesplatsen, konstaterar MUCF.

- Vi vet att kriser kan leda till ett ökat utanförskap och psykisk ohälsa bland unga och att de som redan befinner sig i utsatta positioner riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför är det viktigt att fortsätta följa eventuella konsekvenser av pandemin på sikt

Kartläggningen ingår i ett uppdrag som myndigheten fick av regeringen 2019, som handlar om att stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Den delrapport som nu lämnats innehåller utöver kartläggningen även intervjuer med unga hbtq-personer, personer som driver mötesplatser och kommuner som saknar mötesplatser.

De unga hbtq-personer som har intervjuats efterfrågar trygga och inkluderande sociala miljöer under fritiden. Flera unga vill träffa äldre personer som kan visa att det är möjligt att leva långa och meningsfulla liv som hbtq-personer. De lyfter också att digitala mötesplatser och plattformar kan skapa en trygg och meningsfull fritid.

Samtidigt påpekar aktörer som arbetar med unga hbtq-personers fritid att det kan finnas särskilda utmaningar att delta i digitala mötesplatser hemifrån för de unga som inte har stöd eller är öppna med sin identitet i hemmet.

Myndighetens genomgång visar också att flera mötesplatser har tvingats pausa eller ställa om sin verksamhet på grund av pandemin. Men de mötesplatser som har hållit öppet har haft fler besökare än tidigare.

– Vi vet att kriser kan leda till ett ökat utanförskap och psykisk ohälsa bland unga och att de som redan befinner sig i utsatta positioner riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför är det viktigt att fortsätta följa eventuella konsekvenser av pandemin på sikt – både för gruppen unga hbtqi-personer och för dessa mötesplatser, säger generaldirektör Lena Nyberg.

För att skapa nya mötesplatser och stärka de som redan finns föreslår MUCF bland annat att statsbidrag ska kunna fördelas för ändamålet. Myndigheten anser också att kunskapen om hbtqi-frågor, psykisk hälsa och hälsofrämjande arbete behöver ökas.

LÄS MER: Läs hela delrapporten här

FAKTA /Mötesplatser för unga hbtq-personer

  • Definieras som en frivillig och öppen verksamhet som erbjuder olika aktiviteter för personer under 30 år. Åldersgränsen varierar. De flesta mötesplatser riktar sig till unga mellan 13 och 19 år.
  • Finns enligt kartläggningen i 16 av Sveriges 21 län: Norrbottens, Västerbot-tens, Västernorrlands, Gävleborgs, Gotlands, Uppsala, Örebro, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Västra Götalands, Kronobergs, Skåne, Dalar-nas, Hallands, Jönköpings län.
  • 53 procent riktar sig enbart till unga som identifierar sig som hbtq-personer eller tror sig tillhöra gruppen.

 

Fotnot: Sedan 21 januari i år omfattar regeringens handlingsplan för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck även intersexpersoner. Delrapporten och den kunskap som MUCF hittills tagit fram omfattar endast unga homo-, bi- och transpersoner samt queera personer.

Läs mer

Tendens
22 apr 2024

Färre vägar till att bli psykoterapeut: "Det här är ett jättebekymmer"

Socionomen går igenom antalet program och inriktningar som lagts ne...

Ny forskning
22 apr 2024

30 män berättar i ny studie om hur de förhåller sig till sina sexköp

"Vissa av männen tyckte att illusionen av intimitet var god no...

Ledare
19 apr 2024

"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"

Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...

Läs även

Nyheter
12 apr 2024

Nu ska samhällets förmåga att förebygga suicid stärkas

Socialminister: "Det suicidpreventiva arbetet har varit efters...

Nyheter
3 apr 2024

Fler verktyg till IVO i arbetet med att granska socialtjänsten

Sanktionsavgifter, förbud mot olovliga verksamheter och nya bestämm...

Nyheter
25 mar 2024

Hela socionomutbildningen ska ses över

Examensmål och möjligheterna till att specialisera sig ska ses över.

Nyheter
5 feb 2024

Tidöpartierna lägger ner Sis: "Det är dags att stänga ett kapitel"

”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden”, s...

Nyheter
8 dec 2023

Ny satsning hjälper hemlösa barnfamiljer till förstahandskontrakt

Under året har Skåne Stadsmission startat upp initiativet Barns bos...

Nyheter
8 nov 2023

Filmtips: Vem är egentligen ett ”monster”?

Tre personers olika uppfattningar utgör grunden i den japanska film...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.