Drygt 2 300 anställda inom Göteborg stad uppger att de blivit utsatta för otillåten påverkan i samband med sin yrkesutövning. Det visar siffror från kommunens senaste medarbetarundersökning, avseende 2023. Siffrorna kan jämföras med motsvarande resultat från 2022 där man landade på 1 995, och 2021 där utfallet var 1 227.
Av de drygt 2 300 anställda som utsatts för otillåten påverkan under 2023 uppger ungefär 1 av 4 att de har förändrat ett beslut av rädsla för repressalier.
– Det här är ett problem som förekommer och som vi har uppmärksammat. Frågorna om otillåten påverkan har vi haft med i enkäten de senaste åren eftersom vi sett att våra medarbetare blir utsatta för det, säger Roger Edsand, arbetsmiljöstrateg inom Göteborg stad.
På socialförvaltningarna ser läget något bättre ut än i staden som helhet. Samtidigt finns det stora skillnader mellan förvaltningarna. På socialförvaltningen Sydväst uppger nära 18 procent av medarbetarna att de ändrat något beslut, jämfört med socialförvaltningen Centrum där motsvarande siffra ligger på cirka 9 procent. Majoriteten av dem som ändrat sina beslut uppger att det är en kollega eller chef som påverkat dem.
Roger Edsand menar att det inte går att peka på hur den otillåtna påverkan har tagit sig i uttryck. Det framgår inte i medarbetarenkäten.
LÄS OCKSÅ >>> När hot och våld drabbar socionomer i hemmet
Johanna Morgensterns är facklig sekreterare för Akademikerförbundet SSR i Göteborgs stad. Hon reagerar starkt på hur många som utsatts för så omfattande otillåten påverkan att de faktiskt känt sig tvingade att ändra ett beslut. De höga siffrorna är inget som avspeglar sig i kommunens system för avvikelserapporter, där alla fall av otillåten påverkan egentligen ska registreras.
Johanna Morgensterns. Foto: Berglind Brynjarsdottir
– Det är skrämmande att se. Jag antar att man i en medarbetarundersökning, som är helt anonym, vågar lyfta det som annars är svårt att prata om. Många gör ingen avvikelserapport, särskilt inte om det är en chef eller kollega som ligger bakom påverkan. Det är lättare att prata öppet om otillåten påverkan som kommer utanför organisationen, säger hon.
Att Göteborgs stad haft problem med arbetsmiljön är ingen hemlighet. Det framgick redan 2020 när dåvarande utvecklingsledaren Maria Wallin larmade om en tystnadskultur inom kommunen. Vittnesmålen fick stor medial bevakning och har senare styrks genom interna undersökningar och forskningsrapporter.
Även Johanna Morgensterns lyfter upp tystnadskulturen som en viktig förklaring till den bild som framträder i medarbetarundersökningen.
– I dag pratar vi mycket om tystnadskultur i staden, vilket blivit möjligt efter de rapporter som kom för några år sedan. Det pågår också ett förändringsarbete men Göteborgs stad är en stor organisation och förändring tar tid, säger hon.
Även om fler utsätts för otillåten påverkan har antalet medarbetare som ändrat beslut minskat, från nästan varannan år 2021 till 1 av 4 år 2023. Men för de enskilda medarbetare som utsätts för otillåten påverkan är situationen obehaglig. Kommer påverkan från kollegor eller chefer kan det dessutom vara svårt att prata om på arbetsplatsen.
– Oavsett om man ändrar beslut eller ej så mår man dåligt av situationen, säger Johanna Morgensterns.