2 dec 2024

Socialt arbete

Musikglädje deluxe när vinnaren i Musikschlaget korades

I Musikschlaget tävlar artister med funktionsnedsättningar med storslagna musiknummer i sann schlageranda. Socionomen fanns på plats när vinnaren korades i riksfinalen i Sundsvall.

Tommy Johansson

Reporter

2 dec 2024

2 dec 2024

Det var 2011 som startskottet ljöd för Musikschlaget, studieförbundet Bildas egen melodifestival för personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Då hade man 18 sökande och inga deltävlingar. I år hade man 140-150 sökande, med åtta deltävlingar från norr till söder.

– Man brukar alltid känna att den senaste upplagan är den bästa och så var det i år också. Det var verkligen top of the line, säger Ulrika Vedholm, regionkommunikatör på Studieförbundet Bilda.

Ulrika Vedholm.

Under årets riksfinal, som hölls i november, fanns tio tävlande bidrag bestående av finalister och wild cards från vårens deltävlingar. Även om tävlingen är stöpt i en schlagerform var genrevariationen bred, förklarar Olle Norberg, enhetschef på Bilda.

– Det var allt från gubbrock á la Rolling Stones till lite mer finstämda låtar åt vis-hållet. Sedan hade vi en del pop- och danslåtar, en Celine Dion-cover och lite annat.

Clara Iverts framför sitt tävlingsbidrag "Känsla".

Som tävlande får man välja om man vill framföra en egenskriven låt eller en cover. Utfallet blev åtta egenskrivna låtar och två covers. De egenskrivna låtarna brukar ofta ha en stark personlig prägel.

– De brukar handla om ganska djupa saker, hur man mår och hur man har det, och hur funktionsnedsättningen påverkar ens liv, säger Olle Norberg.

LÄS OCKSÅ >>> Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa

Olle Norberg.

Vinnaren 2024, som syns på bilden här nedanför, blev Julie Lilja med låten Superkraft som handlar om att man ska vara stolt över sina olikheter. Andraplatsen delades av alla andra bidrag tillsammans.

Musikschlaget innebär också möjligheter för gymnasieelever på medieutbildningen i Sundsvall. Det är nämligen de som står för bildproduktionen och mixningen, samt kameraarbetet.

Utöver de resurser som Bilda bidrar med görs tävlingen möjlig genom bidrag från kommunen, lokala sponsorer, och samarbeten med skola och andra aktörer, exempelvis Folkets hus och parker.

Förutom hjälp med ljud och ljussättningen, och annat som lyfter tävlingsbidragen, erbjuds de artister och musiker som vill hjälp med smink och hår från professionella stylister.

Musikschlaget har med åren blivit ett uppskattat evenemang för många; för artister, arrangörer och publik. Men läget är tufft. Regeringen har stramat åt budgeten rejält för landets studieförbund och verksamheterna är pressade.

– Läget känns ovisst. På tre år kommer det försvinna 500 miljoner kronor för de åtta studieförbund som finns kvar. Vi var tio studieförbund förut men två har redan fått lägga ner. Det slår hårt, säger Ulrika Vedholm.

Albert Brickman från Albert å The Flakes.

Publikintresset är det inget fel på, tvärtom. De som inte lyckas få biljetter till evenemanget brukar anordna egna Musikschlaget-fester hemma, förklarar Ulrika Vedholm, eftersom evenemanget går att live-streama.

– Många säger ju att det här är årets höjdpunkt. Personalen på hotellet och i restaraungen slåss i princip om att få jobba den här helgen, flikar Olle Norberg in.

– Det finns liksom inget tillgjort bland deltagarna. Det är bara ren musikglädje, att ha roligt tillsammans och peppa varandra, avslutar Ulrika Vedholm.

Jimmyjay framför sitt tävlingsbidrag "Stay behind you".

Tommy Johansson

Reporter

2 dec 2024

2 dec 2024

Läs mer

Verktyg
1 jul 2025

Mer fokus på medicinering än samtalsstöd inom palliativ vård

Forskaren: Samtalsstöd till personer i livets slutskede ses mer som...

Ledare
1 jul 2025

"3 råd till regeringen inför nya SoL"

Skarpt läge – nu träder nya socialtjänstlagen i kraft. Här ger Soci...

Verktyg
30 jun 2025

Så blir vi bättre på att prata om döden

Kuratorn och forskaren Camilla Udo har lång erfarenhet av att föra ...

Läs även

Aktuellt
26 jun 2025

Barn i fängelse diskuterades i Almedalen – ”Otroligt allvarligt”

Kommer Kriminalvården kunna följa barnkonventionen? Det debatterade...

Aktuellt
26 jun 2025

"Finns bitar i det här som är väldigt komplicerat, svårt och farligt"

Stor enighet under Socionomens debatt om otillåten påverkan – tills...

Aktuellt
25 jun 2025

”Fängelsekulturen får ett starkt genomslag”

Vad kan Sverige vänta sig när ungdomsfängelser införs 2026? Vi fråg...

Aktuellt
24 jun 2025

Skåne avvecklar vårdval för Laro

I tio års tid har region Skåne haft fritt vårdval för lLaro. Men mo...

Aktuellt
23 jun 2025

HVB-utredningen föreslår omfattande förändring

Regeringens utredare vill göra om HVB till Hem för barn och unga, HBU.

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.