Kunskapen om hur pandemin påverkat personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga är begränsad. Forte avsätter nu 45 miljoner kronor till forskning om pandemins konsekvenser för denna grupp.
Hur har pandemin påverkat vård- och omsorgsinsatser för personer med funktionsnedsättningar. Och hur har distansarbete och utbildning påverkat denna grupp?
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) avsätter 45 miljoner kronor under 2021-2023 till forskning om vad som hindrat eller främjat delaktighet för personer med funktionsnedsättning under covid-19-pandemin.
Utlysningen öppnades under tisdagen och Forte trycker på att forskningen ska vara av hög kvalitet, hög relevans och gärna tvärvetenskaplig. I projektbeskrivningen bör intersektionella perspektiv och faktorer som till exempel kön, etnicitet och barnperspektivet beaktas.
Forskning kan beröra olika villkor och stödinsatser för personer med funktionsnedsättning, och måste ha en koppling till effekter och konsekvenser av covid-19- pandemin.
TIDSPLAN
Utlysningen öppnar: 18 maj 2021, kl. 10.00
Utlysningen stänger: 22 juni 2021, kl. 14:00
Fortes styrelse fattar beslut om finansiering: 30 september 2021
Projektstart: 1 november 2021
Ladda ned utlysningen i sin helhet här: https://forte.se/app/uploads/2021/05/sve-forskning-om-funktionsnedsattning-2021.pdf
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...