Regeringen vill att barn och föräldrar ska kunna tvingas att ta emot stöd av socialtjänsten. Förslagen i Mellantvångsutredningen har nu fått hård kritik av flera remissinstanser.

Åsa Furén-Thulin. Foto: SKR
Påverkar inte den här typen av lagstiftning tilliten till socialtjänsten?
– I dag finns hotet om tvång när oron är hög och samarbetsviljan inte finns, vilket i praktiken innebär att man indirekt hotar med LVU. Det här tycker jag är renare. Jag som jobbat så länge brukar säga att vi alltid jobbat med två hattar: frivillighet och tvång. Det måste socialsekreterare alltid vara tydliga med från första början för att skapa tillit.
Dessutom vill även SKR att regeringen avvaktar med att införa lagen.
– Vi behöver tänka på tajmingen. Nu pågår ett stort arbete med nya SoL och allt kan inte införas samtidigt, säger Åsa Furén Thulin.
Frågan är vilken skillnad möjligheten att besluta om insatser utan samtycke skulle göra i praktiken. Maria Wendelstig är socionom med lång erfarenhet av att jobba med barn och unga, bland annat som chef i Järva i Stockholm. I dag är hon projektledare för Regionalt operativt centrum på Länsstyrelsen i Stockholm. Hennes erfarenhet av att jobba med det mellantvång som finns i lagstiftningen redan i dag är att det sällan fungerar.
– Hela det sociala arbetet tappas bort om man ska arbeta med tvång. Det bygger på motivation, säger hon.

Maria Wendelstig. Foto: Privat
Även om det finns beslut att familjerna måste ta emot insatser så kommer många strunta i det, då blir det LVU i alla fall, tror Maria Wendelstig. Dessutom ser hon en risk att det spär på misstron mot socialtjänsten.
– I vår yrkeskår är många dessutom så unga. Det är oroväckande om de nya socionomerna kommer ut i arbetslivet och känner att de måste använda tvång. Det skulle bli en skiftning där de lärs upp i ett annat sätt att tänka, säger hon.
I stället tror Maria Wendelstig på bättre kommunikation. Att bygga allianser och jobba med tillgänglighet och att minska stigmat kring socialtjänsten. Mycket i linje med nya socialtjänstlagen som är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025.
– Ska man få folk att ta emot insatser tror jag att det är den vägen vi måste gå. Vi ska inte vara den repressiva myndigheten där du blir slagen på fingrarna om du gör fel. Föräldraskap generellt handlar ju om att jobba med relationer.
Fakta: Mellantvångsutredningen
Utredningen (DS 2024:30) har haft i uppdrag att föreslå en ordning som ger -möjlighet för socialnämnden att besluta om dels öppna insatser utan samtycke till vårdnadshavare, dels krav riktade mot barn och unga liknande sådana som förekommer i Danmark.
Utredningen föreslår bland annat att:
- Besluta att vårdnadshavare ska delta i insatser i öppna former när samtycke saknas.
- Förena beslut om insatser med vite.
- Besluta att barn och unga ska delta i insatser i öppna former när -samtycke saknas, tidigare och i fler fall än i dag.
- Besluta att barnet ska följa särskilda föreskrifter om exempelvis -skolgång, eller fritidsaktiviteter, skyldighet att vara nykter och drogfri och skyldighet att under vissa tider vara hemma.
- Kalla till samtal vid bristande efterlevnad av beslut om insatser och särskilda föreskrifter.
- I vissa fall ska kunna besluta om elektronisk övervakning, fotboja.
- Kalla vårdnadshavare och barnet eller den unge till ett allvarssamtal när barnet eller den unge för första gången är misstänkt för brott på vilket fängelse kan följa.