8 maj 2025

Socialtjänst

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”

Regeringen vill att barn och föräldrar ska kunna tvingas att ta emot stöd av socialtjänsten. ­Förslagen i Mellan­tvångsutredningen har nu fått hård kritik av flera remissinstanser.

Annika Sjöberg

Reporter

8 maj 2025

Foto

Gettyimages

8 maj 2025

8 maj 2025

I höstas tog regeringen emot utredningen om öppna insatser utan samtycke till vårdnadshavare, LIV, och fler tidiga insatser till barn och unga, den så kallade Mellantvångsutredningen. Nu har flera instanser lämnat sina remissvar och kritiken mot vissa punkter i utredningen är omfattande.

Det gäller särskilt förslagen om att beslut om insatser ska kunna förenas med vite och att socialnämnden i vissa fall ska kunna besluta om elektronisk övervakning med fotboja, förutsatt att barnet fyllt 15 år.

– Det saknas stöd i forskning för att tvång kommer att leda till förändring. Hot om mer tvång kommer att skada tilliten och förtroendet för socialtjänsten ännu mer, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Tillsammans med Bris, Föreningen Sveriges socialchefer, Rädda barnen och fackförbundet Vision har Akademikerförbundet SSR uppmanat regeringen att pausa lagstiftningsarbetet.

Från SKR är man inte fullt så negativa som många andra remissinstanser. Man säger nej till vite, fotboja och allvarssamtal men ja till att bredda mellantvånget för ungdomar. Det innebär till exempel att den unge kan förbindas att följa särskilda föreskrifter om skolgång och fritidsaktiviteter, eller att vara drogfri.

– Mellantvång har funnits tidigare i LVU men varit begränsat. Med det här förslaget får föräldrar och socialtjänsten bättre stöd att jobba med ungdomen på hemmaplan, säger Åsa Furén Thulin.

LÄS OCKSÅ >>> Regeringen upphäver socialtjänstens sekretess

Vidare säger SKR också ja till mellantvång för föräldrar som innebär att de till exempel förbinds att delta i föräldrastödsprogram.

– Det finns grupper som är påverkade av sin omgivning, som inte kommer i väg till öppna insatser. En annan grupp är funktionshinderområdet, där det kan behövas tydlighet och struktur kring vad som gäller och inte gäller, fortsätter Åsa Furén Thulin.

– LIV är en befogenhetslag som om den blir verklighet ska prövas vid varje tillfälle. I första hand ska man alltid jobba med frivillighet, men i dag får barn inte sina behov tillgodosedda för att föräldrarna säger nej, säger Åsa Furén Thulin.

Åsa Furén-Thulin. Foto: SKR

Påverkar inte den här typen av lagstiftning tilliten till socialtjänsten?

– I dag finns hotet om tvång när oron är hög och samarbetsviljan inte finns, vilket i praktiken innebär att man indirekt hotar med LVU. Det här tycker jag är renare. Jag som jobbat så länge brukar säga att vi alltid jobbat med två hattar: frivillighet och tvång. Det måste socialsekreterare alltid vara tydliga med från första början för att skapa tillit.

Dessutom vill även SKR att regeringen avvaktar med att införa lagen.

– Vi behöver tänka på tajmingen. Nu pågår ett stort arbete med nya SoL och allt kan inte införas samtidigt, säger Åsa Furén Thulin.

Frågan är vilken skillnad möjligheten att besluta om insatser utan samtycke skulle göra i praktiken. Maria Wendelstig är socionom med lång erfarenhet av att jobba med barn och unga, bland annat som chef i Järva i Stockholm. I dag är hon projektledare för Regionalt operativt centrum på Länsstyrelsen i Stockholm. Hennes erfarenhet av att jobba med det mellantvång som finns i lagstiftningen redan i dag är att det sällan fungerar.

– Hela det sociala arbetet tappas bort om man ska arbeta med tvång. Det bygger på motivation, säger hon.

Maria Wendelstig. Foto: Privat

Även om det finns beslut att familjerna måste ta emot insatser så kommer många strunta i det, då blir det LVU i alla fall, tror Maria Wendelstig. Dessutom ser hon en risk att det spär på misstron mot socialtjänsten.

– I vår yrkeskår är många dessutom så unga. Det är oroväckande om de nya socionomerna kommer ut i arbetslivet och känner att de måste använda tvång. Det skulle bli en skiftning där de lärs upp i ett annat sätt att tänka, säger hon.

I stället tror Maria Wendelstig på bättre kommunikation. Att bygga allianser och jobba med tillgänglighet och att minska stigmat kring socialtjänsten. Mycket i linje med nya socialtjänstlagen som är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025.

– Ska man få folk att ta emot insatser tror jag att det är den vägen vi måste gå. Vi ska inte vara den repressiva myndigheten där du blir slagen på fingrarna om du gör fel. Föräldraskap generellt handlar ju om att jobba med relationer.

Fakta: Mellantvångsutredningen 

Utredningen (DS 2024:30) har haft i uppdrag att föreslå en ordning som ger -möjlighet för socialnämnden att besluta om dels öppna insatser utan samtycke till vårdnadshavare, dels krav riktade mot barn och unga liknande sådana som förekommer i Danmark.

Utredningen föreslår bland annat att:

  • Besluta att vårdnadshavare ska delta i insatser i öppna former när samtycke saknas.
  • Förena beslut om insatser med vite.
  • Besluta att barn och unga ska delta i insatser i öppna former när -samtycke saknas, tidigare och i fler fall än i dag.
  • Besluta att barnet ska följa särskilda föreskrifter om exempelvis -skolgång, eller fritidsaktiviteter, skyldighet att vara nykter och drogfri och skyldighet att under vissa tider vara hemma.
  • Kalla till samtal vid bristande efterlevnad av beslut om insatser och särskilda föreskrifter.
  • I vissa fall ska kunna besluta om elektronisk övervakning, fotboja.
  • Kalla vårdnadshavare och barnet eller den unge till ett allvarssamtal när barnet eller den unge för första gången är misstänkt för brott på vilket fängelse kan följa.

Annika Sjöberg

Reporter

8 maj 2025

Foto

Gettyimages

8 maj 2025

8 maj 2025

Läs mer

Forskning
7 maj 2025

Robotar ger oftare avslag på ekonomiskt bistånd

Kan robotar ­förenkla arbetet inom ekonomiskt bistånd? Både ja och ...

Krönika
6 maj 2025

"Pojkarna i riskzonen behöver empati, alternativ och förståelse"

Vågar man visa civilkurage efter mordet på Mikael i Skärholmen? Sva...

Porträtt
5 maj 2025

Yusuf Abdow och Örebro moské blev en samlande kraft under skolskjutningen

Ordföranden för Örebro moské berättar om dramatiken i samband med s...

Läs även

Aktuellt
2 maj 2025

Filmtips: Oscarsvinnaren No other land är ett porträtt för en hel värld att se

Kompromisslöst och våghalsigt om förstörelsen på Västbanken i dokum...

Aktuellt
29 apr 2025

Jonna Bornemark: ”Vi använder inte hela vår mänskliga potential”

Med bokserien Vrida världen vill filosofen Jonna Bornemark få oss a...

Aktuellt
25 apr 2025

Regeringen upphäver socialtjänstens sekretess

Vill att information ska kunna lämnas till polis och skola för att ...

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Aktuellt
21 mar 2025

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram

Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.