24 maj 2022

NPF Pandemin samhälle

Kraftig ökning av besök till BUP under pandemin

Psykiatrin i siffror är en årlig kartläggning som omfattar verksamhetsdatadata från samtliga regioner i Sverige. Foto: Getty Image
Psykiatrin i siffror är en årlig kartläggning som omfattar verksamhetsdatadata från samtliga regioner i Sverige. Foto: Getty Image

Pandemin kan ha påverkat den psykiska hälsan hos barn och unga med ökad oro och färre sociala sammanhang. Det kan vara en av orsakerna till att antalet besök till BUP ökat kraftigt under pandemin.

Socionomen

24 maj 2022

24 maj 2022

Under 2021 genomfördes 160 000 fler besök inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) jämfört med 2017, en ökning med 16 procent. En förhållandevis hög andel i internationell jämförelse, där konsekvenserna av pandemin tros vara  en bidragande orsak, enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Samhällsutvecklingen är även en bidragande orsak.

– Vi har under en längre tid sett en ökning av både barn och vuxna som behöver psykiatrisk vård. Orsakerna är förstås individuella men utvecklingen handlar sannolikt om samhället vi lever i, med de ökande kraven och förväntningarna vi har på oss och de krav vi själva ställer på livet och hur det ska vara, säger Ing-Marie Wieselgren i ett pressmeddelande.

Psykiatrin i siffror är en årlig kartläggning som omfattar verksamhetsdatadata från samtliga regioner i Sverige. Kartläggningen består av tre delar; barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri samt rättspsykiatrisk vård.

Under 2021 var 6,2 procent av alla barn och unga mellan 0 och 17 år i kontakt med BUP, det är en ökning från 5,5 procent 2017 och en förhållandevis hög andel i internationell jämförelse. Det handlar om 17 700 fler barn och unga, en ökning med 14 procent. Inom BUP dominerar flickor i åldersgruppen 13-17 år och pojkar i åldersgruppen 7-12 år.

Kapaciteten inom såväl BUP som vuxenpsykiatrin har ökat kraftigt de senaste åren, men behoven av vård ökar i ännu snabbare takt. Det har lett till att väntetiderna har ökat. 2021 fick 60 procent av alla remitterade barn och unga komma på ett första besök till BUP inom 30 dagar. 69 procent av de med beslut om behandling fick sina behandlingar påbörjade inom 30 dagar. Att vänta på hjälp och stöd är oerhört slitsamt för barn och anhöriga.

– Ett omfattande arbete pågår i alla regioner för att ytterligare öka tillgängligheten inom såväl primärvården som den specialiserade vården. Samtidigt är det avgörande att vi kan vända utvecklingen och stärka den psykiska hälsan bland barn och unga. Det är inget som vården kan klara ensamt utan kräver kraftfulla insatser från alla delar av samhället, säger Ing-Marie Wieselgren.

Socionomen

24 maj 2022

24 maj 2022

Läs mer

C-uppsatser
11 jun 2025

Så ser 60- och 70-talets socionomer på sin yrkesidentitet – då som nu

"Vi kan lära oss mycket av dem som gått före", säger Vikt...

Debatt
9 jun 2025

"Från vetenskaplig evidens till förförd av juridiken"

Rikard Eriksson, professor i socialt arbete, ser en risk med att ge...

Porträtt
9 jun 2025

Socialstyrelsens gd: "Vi behöver flytta fram positionerna"

Generaldirektör Björn Eriksson om Socialstyrelsens roll när nya SoL...

Läs även

Aktuellt
6 jun 2025

Boktips: Förberedd eller rådvill om kriget kommer – vem är du?

Forskaren David Bergman går i genom hur man bäst rustar sig mentalt...

Aktuellt
30 maj 2025

Filmtips: Adolescence en skakande skildring av nätets påverkan på unga

"Ett måste för alla som jobbar med unga i dag", skriver f...

Aktuellt
20 maj 2025

Ny socialtjänstlag klubbad

Klart! Bara drygt en månad innan den träder i kraft har riksdagen k...

Aktuellt
14 maj 2025

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket

Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Aktuellt
12 maj 2025

Socialstyrelsens rapport blev droppen för Lena – JO-anmälde myndigheten

Socionomen Lena Palm är en av många som upprörts av Socialstyrelsen...

Aktuellt
8 maj 2025

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”

Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.