För bokmalen – en djupdykning i solidaritetens historia, som blivit omnämnd som ”en av årets viktigaste böcker”, eller en facklitterär genomgång om hur man förstår och bemöter ätstörningar. Utöver det har teater Unga Klara nyligen haft premiär med en pjäs om två fantasifulla tonårsflickor – lämplig både för socionomer och unga.
Tim Andersson
Reporter
16 sep 2022
Gå tillsammans – en historia om solidaritet
Författare: Hans Lagerberg
Förlag: Ordfront
I sin nya bok tar Hans Lagerberg ett stort grepp om solidariteten som företeelse. Vad betyder den? Kan den fungera mellan personer som lever på helt olika villkor? Gäller den alla människor? Alla varelser på jorden? Hur kan den förenas med individuell frihet?
För att försöka besvara de här frågorna ger han sig ut på en historisk odyssé, där anhalterna ofta är oväntade och, för att bara plocka några exempel från listan, rör sådant som Rosa Luxemburg och den katolska socialläran, folkhemmet och finanskriser.
Det är en rik och lekfull genomgång, men den framträder mot en mycket mörk bakgrund: kriget i Ukraina, hoten mot demokratin och välfärdssamhället och, ytterst, klimatkrisen – lyckas vi inte med denna svårdefinierade solidaritet har vi snart förstört människans förutsättningar att leva på den här planeten. Det är därför inte konstigt att Gå tillsammans har mött fin kritik och av en recent kallats för ”en av årets viktigaste böcker”.
Hans Lagerberg har en lång rad essäböcker bakom sig, där han oförskräckt tagit sig an stora frågor. Särskilt uppmärksammad blev Lärarna – Om utövarna av en svår konst, från 2007, som nominerades till Augustpriset.
Förstå och bemöta ätstörningar
Författare: David Clinton, Rasmus Isomaa (red.)
Förlag: Studentlitteratur
Förstå och bemöta ätstörningar är en antologi som vill ge en bred bild av ätstörningar, och nycklar för att kunna bemöta dem. Bland de tolv författarna finns därför inte bara forskare och behandlare, utan också en person som berättar om sina egna erfarenheter av ätstörningar, och någon annan som diskuterar volontärperspektivet. Boken vill också vara brett tilltillgänglig, och blandar teoretisk kunskap med reflektioner och fallbeskrivningar. Den vänder sig både till behandlare och till en intresserad allmänhet. Även den som själv har en ätstörning kan kanske med hjälp av antologins många perspektiv få en fördjupad bild av sjukdomen. Bokens redaktörer, som också själva bidrar med kapitel, är David Clinton, docent i medicinsk psykologi, och Rasmus Isomaa, docent i utvecklingspsykologi.
Brinn
Teater på Unga Klara i Stockholm
Regi Farnaz Arbabi
Agni och Evvi bor på ett hem för tonårsflickor och tillsammans skapar de en fantasivärld som går på tvärs med samhällets. En dag går de för långt och livet blir sig aldrig likt igen. Föreställningen är en fri fantasi som bygger på intervjuer med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem.
Skådespelaren Isak Elwin i Unga Klaras uppsättning Brinn. Foto: Jenny Baumgartner
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...