Ny bok om analfabetism av Gulistan Kavak. Foto: Bezav Mahmod

Jenny Palmqvist

Reporter

30 maj 2022

Bezav Mahmod

Fotograf

30 maj 2022

30 maj 2022

Gulistan Kavak vill synliggöra det osynliga funktionshindret

Ny bok om analfabetism av Gulistan Kavak. Foto: Bezav Mahmod

Ungefär 780 000 svenskar har inte tillräcklig läs och skrivförmåga för att klara sig i samhället. Ändå saknas kunskap om den här gruppen. Det vill Gulistan Kavak ändra på med sin bok.

Jenny Palmqvist

Reporter

30 maj 2022

Bezav Mahmod

Fotograf

30 maj 2022

30 maj 2022

Första delen i Gulistan Kavaks bok är självbiografisk. Här berättar hon om hur hon som barn fick följa med sin pappa till läkaren och vara den som fick ansvaret att förmedla ett tungt sjukdomsbesked. Och om besöket på kvinnokliniken tillsammans med sin mamma, där gynekologen konstaterade att mamman hamnat i klimakteriet. Hon förstod inte att hennes föräldrar var analfabeter där och då, eller hur avvikande det hade varit att följa med sina föräldrar på läkarbesök.

Först som yrkesarbetande socionom drabbades hon av hur utbredd okunskapen om analfabetism är i Sverige.

– Jag har jobbat som socionom både på skola, Brottsofferjouren, Kriminalvården och inom socialtjänsten. Ingenstans pratar man om analfabetism trots att man träffar både vuxna och barn till analfabeta personer. Det är inte heller ett populärt forskningsområde inom det fält jag arbetar och det är inget man tar upp på socionomutbildningen. Vi behöver prata om och uppmärksamma den här gruppen, därför var boken nödvändig.

Gulistan Kavaks föräldrar växte upp i en by i Kurdistan, ett litet jordbrukssamhälle som saknade skola. Till Sverige kom de 1990 efter att ha flytt från oroligheter och krig.

– Mamma var gravid med mig och vi kom hit med hjälp av människosmugglare. De erbjöds SFI men pappa var svårt sjuk. Han blev torterad, det var därför vi flydde. Mamma hade kapacitet att lära sig svenska men mycket tid gick åt att hjälpa pappa.

Familjen gick på försörjningsstöd och för att slippa beroendet av socialtjänsten hittade man en annan lösning för familjen.

– Mamma blev anhörigvårdare åt pappa. På så vis slutade mamma också gå i skolan.

I den andra delen av boken har Gulistan Kavak bland annat intervjuat handläggare från socialtjänsten som familjen hade på 90-talet. Hon har också pratat med husläkare och två grundskolelärare om hur det var att ha familjen som patient och klient. I den tredje delen presenterar Gulistan Kavak statistik från Statistiska Centralbyrån och PIAAC , som står för Programme for International Assessment of Adult Competencies, och är den största internationella undersökningen om vuxnas färdigheter som någonsin genomförts.

– Den visar bland annat att 13 procent av den svenska befolkningen saknar tillräckliga kunskaper i att läsa, skriva, räkna och problemformulering, för att klara sig i samhället. I gruppen ingår både folk som aldrig gått i skolan, hemmasittare och personer som inte har kapacitet av olika skäl.

Trots att dina föräldrar var analfabeter har det gått bra för dig och dina syskon…

– Vi är sex syskon och alla har fått en högskoleutbildning. Det är lite speciellt och säkert avvikande. Men mina föräldrar hade en jättestor tillit till folks professioner. Om en lärare sa att det var viktigt att jag skulle läsa tio böcker, så såg de till att jag gjorde det. Har man själv inte gått i skolan, tror jag man värdesätter det på att annat vis.

Vem ska läsa den här boken?

– Alla som är intresserade men främst myndighetspersoner som stöter på analfabeter eller barn till analfabeter. Vi vet inte alltid orsaken till att folk inte lär sig att läsa och det går inte att peka ut en viss grupp eller nationalitet. Analfabetism pågår hela tiden och går inte att utrota. Därför är det viktigt att man har kunskap.

Hur kan vi som socionomer hjälpa?

– Våga fråga om folks utbildningsnivå. Fråga hur de vill få information – ringa, sms, mejl, ljudfil eller behövs det tolk? Fråga och ge information muntligt. Som kurator är det viktigt att fråga vårdnadshavare hur de vill ha information och aldrig använda sig av barn eller släkt för att tolka. På socionomutbildningarna ges ingen utbildning i analfabetism, där behövs en ändring. Jag tycker även att man kan prata om det här hemma. Berätta för sina barn att alla faktiskt inte kan läsa och skriva.

Vad säger dina föräldrar om boken?

– Mamma skojade och undrade om folk ens är intresserade av det här. Men säger: ”Vi är mycket stolta över er – trots att vi inte kunde hjälpa er med skolarbetet”.

 

GULISTAN KAVAK

 Ålder: 31 år

 Gör: Utbildad socionom, arbetar som skolkurator och läser en magister i socialt arbete

Aktuell: Med boken Analfabetism – det osynliga funktionshindret

 

Läs mer

Ledare
19 apr 2024

"Är maxinkomst lösningen på klimatfrågan?"

Socionomers kunskap behövs i debatten om samhällets utveckling, skr...

Aktuellt
17 apr 2024

Boktips: Motberättelse om den stereotypa bilden av förortens unga

Kriminalitet och våld ställs mot social gemenskap och kreativitet i...

Krönika
17 apr 2024

"Sverige har blivit ett fängelseland i stil med USA"

"Vi måste slå vakt om människovärdet", skriver idéhistori...

Läs även

Aktuellt
17 apr 2024

Boktips: Motberättelse om den stereotypa bilden av förortens unga

Kriminalitet och våld ställs mot social gemenskap och kreativitet i...

Aktuellt
4 apr 2024

Filmtips: Afrikanskt Oscars-bidrag om gripande släkthistoria

Fundamentalism, sargade minnen och moderskap utgör teman i Kaouther...

Aktuellt
26 mar 2024

"Man tvingas tänka tanken att jag kanske måste lämna mina barn"

Ullakarin Nyberg har jobbat nära döden i flera decennier. I sin nya...

Aktuellt
18 mar 2024

Fejk går hem i gängkriminella influerares sociala flöden

"Den verklighet man prånglar ut är kanske inte alltid med verk...

Aktuellt
13 mar 2024

Serietecknandet blev ett sätt för Mark att bearbeta känslor och tankar

Mark Singleton är serietecknaren från Göteborg som under våren komm...

Aktuellt
19 feb 2024

Filmtips: Stanley Kubrick-inspirerat drama om jakten på en framtid

Tre nya aktuella filmtips för alla som jobbar inom socialt arbete.

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.