Polismyndigheten kommer att behöva lägga ett större fokus på långsiktigt brottsförebyggande arbete i framtiden, visar ny rapport.
Jenny Palmqvist
13 jan 2022
Specialisering, akademisering och en aktivare roll i metodutveckling som vilar på vetenskaplig grund. Där har vi vägen framåt för svensk polis enligt rapporten Framtidens Polis 2.0 som Polisförbundet tagit fram i samarbete med Kairos Future.
Brott och straff har seglat upp till en av de viktigaste samhällsfrågorna för svenska väljare. En konsekvens av den organiserade brottsligheten och det explosiva våld gängkriminaliteten fört med sig. Samtidigt sker allt fler brott på nätet och teknikutvecklingen går allt snabbare inom flera områden. Det här ställer nya krav på polisen och framtidens polisutbildning, enligt rapportförfattarna.
Den nya rapporten bygger bland annat på enkätundersökningar, intervjuer med utländska polisförbund samt workshop med en svensk expertpanel och lyfter bland annat att det långsiktiga brottsförebyggande arbetet behöver prioriteras. Polisen behöver även bli synlig på nya vis och digitala kanaler blir allt viktigare. Man behöver även tillsätta resurser för kontinuerlig kompetensutveckling.
– Att genomföra rekommendationerna i den här rapporten utgör en god start för att polisen ska bli bättre rustad för att möta 2000-talets utmaningar och förväntningar, skriver Amir Rostami, polis, forskare och docent i kriminolog, i rapportens förord.
I rapporten sammanfattas även olika trender som kommer att ha stor betydelse för Polismyndigheten och medföra olika utmaningar:
1.Ökade krav på offentlig sektor. Utmaning att behålla förtroende och tillit.
2. Ökad urbanisering och obalans mellan stad och landsbygd. Utmaning med ökade socioekonomiska klyftor, samverkan med andra myndigheter samt problem att vara hela Sveriges polis.
3. Ökat fokus på säkerhet och krisberedskap. Utmaning med ytterligare krav på beredskap i form av både numerär och kompetens.
4. Teknikutvecklingen går allt snabbare inom fler områden. Utmaning att hänga med gällande arbetssätt, rutiner, utbildning med mera.
5. Ökad cybersårbarhet. Utmaning att säkra, skydda och motverka attacker via teknik och kunskap.
6. Brottsligheten fortsatt mer internationell och tekniskt avancerad. Utmaning att omvärldsbevaka och jobba med underrättelseverksamhet, att samverka internationellt samt att ha rätt kompetens inom kåren.
7. Klyftorna i samhället riskerar att fortsätta öka. Utmaning att brottslighet och ohälsa påverkas vilket ställer krav på polisiär kompetens och samverkan.
8. Striden om sanningen blir viktigare. Utmaning att uppfattas som professionell, objektiv och trovärdig.
9. Ökade krav på samarbete mellan olika aktörer. Utmaning att få till varaktiga samarbeten som fungerar i vardagen.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...