”Ladnaan” har visat sig gynnsamt för både psykisk hälsa och tillfredställelse i föräldraskapet.
Socionomen
11 okt 2021
Många nyanlända föräldrar upplever rädsla för svenska myndigheter och känner sig maktlösa i sitt föräldraskap. Nyanlända ungdomar påverkas i sin tur av konflikter med sina föräldrar som befinner sig i ett upplevt utanförskap.
Forskaren Fatumo Osman, Högskolan Dalarna, har undersökt vilken hjälp som fått betydelse för föräldrar, barn och samhälle. Resultatet av studien blev föräldraprogrammet ”Ladnaan” som på somaliska betyder ”en känsla av hälsa och välbefinnande”. Programmet innehåller både samhällsinformation och metoder som bygger på anknytning för att utveckla känslighet gentemot sina barn.
Föräldrarna har genom ”Ladnaan” fått bättre psykisk hälsa, ökad tillit och tillfredsställelse i föräldraskapet samtidigt som barnen fått färre problem med aggression och utageranden.
År 2017 disputerade Fatumo Osman vid Karolinska institutet med avhandlingen ”Ladnaan –Evaluation of a culturally tailored parenting support program to Somali-born parents”.
Sedan hösten 2018 började hon arbeta som forskare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet. Och har arbetat tillsammans med forskargruppen Child Health and Parenting (Chap) och ansvarar bland annat för att implementera ett EU-Horizon 2020 finansierat projekt för att utvärdera effekterna av skolbaserade interventioner för att främja flyktingbarns- och ungdomars psykosociala hälsa.
Läs mer
Sagt om SoL: "Hoppas det inte längre ska gå att runda barnrättsperspektivet"
Skrivningarna om barns rätt en vinst med nya SoL, menar Åsa Lundstr...
Läs även
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...
Filmtips: Tonårstristess och droger i norrländska glesbygden
När Nova dör i en överdos i Västernorrlands inland vänds världen up...
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...