2 dec 2022

Filmtips

Filmtips: 20-årskrönika om ensamstående tvåbarnsmamma i Paris förorter

En rörande skildring om en ensamstående mamma och hennes två söner i utkanten av Paris – som spänner över 20 år. Eller kanske tragikomisk historia om en halvkriminell familj signerad Shoplifters-regissören Hirokazu Kore-eda. Slutligen, ett belgiskt drama om den vilsna tonåringen Johnny som lämnas vind för våg av både anhöriga och familj. Läs mer om våra filmtips här.

Fredrik Söderlund

Redaktör

2 dec 2022

2 dec 2022

Mor och son

I slutet av 1980-talet flyttar Rose från Elfenbenskusten till Paris förorter med sina två söner. Hon kämpar och gör allt för att situationen ska kännas så naturlig som möjligt. Vi får följa trion under tjugo år när de möts och går isär, men alltid försöker hitta en stabilitet. De lyckas sällan till hundra procent. Filmen är samtidigt en skildring av identitet, moderskap, syskonkärlek och uppbyggnaden av en dräglig existens. Att fly eller emigrera till ett annat land är både hjärtslitande och befriande. Familjeband kan bli starkare, eller tunnas ut. Det visar “Mor och son” med rörande tydlighet. Filmen är inspirerad av regissören Léonor Serrailles barns pappas liv. Går på bio (Triart)

 

Min vackra stjärna

Japanska regissören Hirokazu Kore-eda är en fantastisk famlijeskildrare. Hans film “Shoplifters” blev en oerhörd succé för några år sedan. Den här gången riktas kameran återigen mot en halvkriminell familj där skiljelinjen mellan välvilja och egen vinning är tunn. De säljer vidare oönskade barn som mödrar lämnar i en babybox (en företeelse som fortfarande pågår i vissa länder). Filmens tragikomiska ådra visas när gänget söker efter kärleksfulla blivande föräldrar som inte kan få biologiska barn och/eller är eftersatta i en trögflytande adoptionsprocess. De har dessutom två detektiver efter sig som övervakar varje steg. Trots familjens moraliskt svårdefinierade handlingar så är filmen en oerhört fin skildring av vad som är essentiellt i livet. Premiär 16 december (Triart)

 

Dealer

Tonåringen Johnny lever på att sälja droger och saknar en trygg tillvaro. Hans mor är konstnär som åker ut och in på psykvården. När han träffar den välkända skådespelaren Antony får livet en positiv vändning. En förhoppning om en förlorad fadersgestalt börjar tändas. Åtminstone för en kort period. Ensamheten och utsattheten tar vid när besvikelserna hopar sig och Johnny är tillbaka på gatan igen. Vilsna ungdomar och barn som dras in i kriminalitet är ett universellt problem och kommer tyvärr aldrig att försvinna. “Dealer” viftar inte med moraliska pekpinnar och det är tacksamt. Det är svårt att värja sig mot den empati och hänsynslöshet som detta gripande belgiska drama målar upp. Finns som video on demand/stream hos Njuta films

Fredrik Söderlund

Redaktör

2 dec 2022

2 dec 2022

Läs mer

Debatt
19 jun 2025

"Oersättlig kunskap går förlorad"

Ungdomshandledaren Homeira Tari om vikten av kultur, bildning och a...

Tendens
19 jun 2025

Ett år med tillståndsplikt för skyddat boende – hur blev det?

Reformen som syftade till att stärka stödet för våldsutsatta välkom...

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Läs även

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Aktuellt
17 jun 2025

Socionomen arrangerar debatt om otillåten påverkan i Almedalen

Experter och politiker tar plats i paneler när Socionomen arrangera...

Aktuellt
6 jun 2025

Boktips: Förberedd eller rådvill om kriget kommer – vem är du?

Forskaren David Bergman går i genom hur man bäst rustar sig mentalt...

Aktuellt
30 maj 2025

Filmtips: Adolescence en skakande skildring av nätets påverkan på unga

"Ett måste för alla som jobbar med unga i dag", skriver f...

Aktuellt
20 maj 2025

Ny socialtjänstlag klubbad

Klart! Bara drygt en månad innan den träder i kraft har riksdagen k...

Aktuellt
14 maj 2025

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket

Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.