Satsningar på förebyggande sociala insatser lyser med sin frånvaro, både i regeringens och oppositionens budget. Det säger Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Jenny Palmqvist
Redaktör
29 nov 2021
Under måndagen röstade riksdagen åter fram Magdalena Andersson (S) till statsministerposten. Hon får därmed uppdraget att styra landet utifrån den M-KD-SD-budget som antogs förra veckan.
Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR och tidigare utredningssekreterare för utredningen Framtidens Socialtjänst, är förvånad över både regeringens och oppositionens budget.
– Det satsas stora resurser på polis- och rättsväsende, men inga eller små resurser på förebyggande sociala insatser. De lyser i princip med sin frånvaro, trots att all forskning visar att det tidiga förebyggande arbetet är det som funkar, säger han.
Fredrik Hjulström har läst igenom M-KD-SD-budgeten men säger att det är svårt att utläsa vad som döljer sig bakom reformtabellerna. Samtidigt är oppositionen i majoritet i många av utskotten, vilket ytterligare kan försvåra att få igenom reformer för exempelvis tidiga sociala insatser.
Fredrik Hjulström har dock hittat en post i oppositionens budget på 500 miljoner kronor, som ska gå till förskola och föräldrarskapsprogram. Exakt vad det innebär i praktiken, går dock inte att utläsa. Men det kan innebära förstärkningar för vissa kommuner, dock inte i Socialtjänstens förebyggande arbete.
– Inget av partierna har satsat på förebyggande-området, vilket är uppseendeväckande, säger Fredrik Hjulström som menar att det är en typisk valårsbudget han tagit del av.
– Analysen som förmodligen både regeringen och oppositionen gjort, är att hårdare straff ger väljare. Oppositionen har tydligt drivit den frågan, och regeringen följer efter. Det blir en logik som blir självspelande och därmed pedagogiskt svårt att prata om förebyggande och tidiga insatser som kanske ger frukt om 10-15 år, och ännu svårare att förklara vad dom innebär.
Hur blir det med redan antagna reformer som rör kommuner och Socialtjänst?
– Budgeten ligger. Den måste man förhålla sig till oavsett vem som är regeringschef. De flesta reformer som innebär en förändring är finansierade av statsbidrag. Även om det blir inskränkningar eller åtaganden, ska staten finansiera redan antagna reformer. Den typen av åtagande är svåra att ändra på. Det som inte är detaljstyrt, kan man däremot antingen skjuta till eller dra bort från.
Ser du några andra betydande sociala satsningar?
— I spåren av pandemin kommer betydande satsningar på äldreomsorgen som ju pandemin blottat vara underfinansierad. Regeringen har redan gjort jättesatsningar på 2,5 miljarder för 2022. Och oppositionen skjuter till 300 miljoner extra i sin budget.
Jenny Palmqvist
Redaktör
29 nov 2021
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...