Boken ”Bortgift mot min vilja” är en personlig berättelse om vad hedersrelaterat våld och förtryck gör med en människa. Författaren Hanna Saadi berättar om sin långa resa mot frihet, om en vuxenvärld som sviker, och om försoning och förlåtelse.
Tommy Johansson
Reporter
14 maj 2025
Bortgift mot min vilja
Hanna Saadi, Frida Funemyr
Norstedts
Under sommarlovet 1999 ska Hanna Saadi och hennes familj flyga till Libanon. Hanna Saadi, som är 18 år vid tillfället, tror att resan handlar om att hälsa på farmor som är sjuk. Det är en förevändning långt från sanningen ska det visa sig. När familjen landat i Beirut står det klart att resan fyller ett helt annat syfte. Hanna ska giftas bort med sin äldre kusin, något som föräldrarna planerat sedan länge utan hennes vetskap.
”Det kändes som att de sålde mig. Att jag inte var deras barn”, berättar hon i en intervju med Göteborgs-Posten som publicerades 2023. Nu, två år senare, kommer boken Bortgift mot min vilja där hennes berättelse ges större utrymme. Här får vi följa Hannas resa både innan och efter sommaren 99.
Boken är i sin kärna lika mycket en skildring av hedersförtryckets konsekvenser som en uppgörelse med en vuxenvärld som sviker. Året innan Hanna blir bortgift förlorar hon sin bästa vän i diskoteksbranden på Hisingen. Det är en händelse där de vuxna omkring henne hellre skuldbelägger än att tröstar.
Resan tillbaka till frihet blir lång för Hanna. Den går via uppbrott, ångest och depression, kampsport och långa utlandsvistelser, för att slutligen landa i en läkeprocess. Man skulle kunna tro att hennes historia präglas av ilska och ansvarsutkrävande – det gör det också – men det är lika mycket en historia om försoning och om att förlåta.
Ensammare kan ingen vara
Peter Westberg
Ordfront
Hösten 2019 hittas Branislav Tesanovic död i sin lägenhet. Han har då varit avliden i drygt tre år och åtta månader – utan att någon har märkt det. I lägenheten står radion fortfarande på, räkningarna har betalats via autogiro. Mannen ska i medierna komma att kallas för Stockholms ensammaste man.
Ensammare kan ingen vara handlar inte specifikt om Branislav Tesanovic, men berättelsen är löst baserad på det sorgliga öde som blev hans. Boken följer journaliststudenten Diana som får reda på att en man, död sedan fyra år, hittats i sitt hem på Södermalm.
Det hela blir starten på en historia som drivs framåt av två fundamentala frågor: Hur är det möjligt att någon kan ligga död så länge utan att bli saknad? Vem var denna man som verkar ha levt helt i det fördolda?
Ensammare kan ingen vara är Peter Westbergs nionde roman men den första där författaren, enligt egen utsago, väver samman verklighet och fiktion på det här sättet. Boken, som har kallats för en slags förnyelse av deckargenren, är den första i en serie tänkt att utforska utsatthet och utanförskap i samhällets utkant.
LÄS MER >>> Här finner du fler av Socionomens boktips
Tommy Johansson
Reporter
14 maj 2025
Läs mer
Läs även

Socialstyrelsens rapport blev droppen för Lena – JO-anmälde myndigheten
Socionomen Lena Palm är en av många som upprörts av Socialstyrelsen...

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”
Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...

Filmtips: Oscarsvinnaren No other land är ett porträtt för en hel värld att se
Kompromisslöst och våghalsigt om förstörelsen på Västbanken i dokum...

Jonna Bornemark: ”Vi använder inte hela vår mänskliga potential”
Med bokserien Vrida världen vill filosofen Jonna Bornemark få oss a...