Varför finns det så begränsade resurser inom svensk välfärd och vilka är de bakomliggande orsakerna? Det benas ut av forskarna Åsa Plesner och Niklas Altermark i boken ”Konsten att avveckla en välfärdsstat”. Vi läser också ”Trauman med suddiga konturer” som ger ny kunskap om barn i familjehem.
Tommy Johansson
Reporter
7 jan 2025
Konsten att avveckla en välfärdsstat
Niklas Altermark, Åsa Plesner
Verbal
Vi minns nog alla det politiska tonläget när pandemin rasade som värst i början av 20-talet. I princip alla partier var överens om att äldrevården måste ges bättre förutsättningar. Det talades om tryggare anställningar, bättre arbetsmiljö, ökade utbildningsmöjligheter, förbättrad beredskap, tydligare hygienrutiner. Nästan ett halvt decennium senare talas det fortfarande i kristermer. Man kan undra varför.
Det handlar såklart inte bara om äldrevården. ”Varför” har i sammanhanget en bredare träffyta. Det handlar också om svensk skola, om hälso- och sjukvården, om socialtjänsten.
Om man någon gång ställt sig frågan varför det tycks finnas så begränsade resurser inom svensk välfärd så är Åsa Plesners och Niklas Altermarks bok en bra början i jakten på svar. Här får läsaren flera viktiga bitar till det pussel som ibland ter sig omöjligt att lägga.
På ett tydligt och strukturerat sätt går författarna igenom de samhällsmekanismer som tillsammans bidragit till nedskärningarna vi sett. Det talas om ett åtstramningspolitiskt kretslopp som systematiskt utarmar systemet. Genom ingående analys klarnar bilden om hur vi kunnat hamnat där – och kanske också hur vi vänder utvecklingen?
Trauman med suddiga konturer
Ulrika Levander
Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Hur får man traumatiserade barn att knyta an till vuxna i familjehem och hur får man de vuxna att orka stå kvar när utmaningarna blir som störst?
Frågorna har inga enkla svar eftersom kunskapen inom området generellt sett har saknats i Sverige. Det man vet är att stora behov finns och att mycket stöd behövs.
Trauman med suddiga konturer handlar om svensk familjehemsvård i allmänhet och de allra yngsta familjehemsplacerade barnen i synnerhet. Man kan säga att boken står på två ben. Det ena utgörs av djupintervjuer med familjehem och företrädare inom familjehemsvården, det andra av forskningen.
Författaren Ulrika Levander, fil.dr. i socialt arbete och universitetslektor vid Lunds universitet, går dels igenom hur kunskapsläget kring små placerade barn har sett ut i Sverige, dels hur man inom socialtjänsten kan arbeta evidensbaserat med målgruppen.
Boken fyller inte bara en kunskapslucka inom svensk familjehemsvård. I den bästa av världar agerar den också startskott för en vidare kunskapsutveckling inom området.
LÄS MER >>> Här finner du fler av Sociomens boktips
Tommy Johansson
Reporter
7 jan 2025
Läs mer
Läs även
Rekord i ledighet under 2025 – här är alla röda dagar
2024 var bra – men 2025 blir ett rekordår. Här är en guide för hur ...
Här är de lagar och regler som träder i kraft under 2025
Nytt år innebär nya lagar och regler. Här listar vi de viktigaste f...
Mest läst under 2024 – åtta artiklar som toppade listan
Socionomen summerar 2024 års bevakning och listar de artiklar – lås...
Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö
Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...