Annika Clemens

Text och bild

28 aug 2021

28 aug 2021

Socionom hjälper socialt utsatta på bibliotek

Jenny Hector har jobbat i flera år med hemlösa, men för socialtjänsten. Nu hjälper hon Stockholms stadsbibliotek att förhindra stök. Foto: Annika Clemens

För att minska stök och bråk på biblioteket har Stockholms stadsbibliotek tagit hjälp från socialtjänsten och i ett pilotprojekt anställt socionomen Jenny Hector, som har lång erfarenhet av arbete med hemlösa.

Annika Clemens

Text och bild

28 aug 2021

28 aug 2021

Sociala problem på bibliotek blir allt vanligare. Drogförsäljning, bråk mellan besökare och med personalen förekommer. Besökare påverkade av alkohol och narkotika, hemlösa och psykiskt sjuka söker sig till biblioteken som många gånger är den enda öppna platsen dit alla är välkomna utan att behöva betala. Många bibliotekarier vet inte hur de ska hantera olika situationer och Stockholms stadsbibliotek har därför tagit hjälp av socionomen Jenny Hector.

Fram till mars i år var den erfarenhet hon hade av bibliotek mest att låna böcker. Då anställdes hon i ett ettårigt projekt av Stockholms stadsbibliotek att motverka stöket på biblioteket.

Jenny Hector, som har många års erfarenhet av arbete med hemlösa inom socialtjänsten i Stockholm, ska jobba både uppsökande mot de stökiga personer som kommer till biblioteket och med fortbildning av bibliotekspersonalen. Hon ska också nätverka med andra aktörer, exempelvis socialtjänsten och frivilligorganisationer dit biblioteksbesökare som mår dåligt kan lotsas vidare.

Jenny Hector bemannar regelbundet informationsdisken för att möta samma situationer som bibliotekarierna. Foto: Annika Clemens

För det är inte sällan som människor som av olika anledningar mår dåligt kommer till biblioteket. Alla är inte stökiga, men en del kan störa eller vara otrevliga mot personalen.

– Det handlar mycket om bråk mellan besökare och det förekommer mycket otrevligheter mot personalen. Ibland sover de här, ibland kissas det på fel platser, berättar Jenny Hector.

Från bibliotekets sida är detta ett nytt sätt att arbeta mot stöket.

– Trygghet och säkerhet har varit frågor som varit i fokus på folkbibliotek de senaste åren. Det är mer synligt på biblioteken i dag – och i samhället. Samhället har förändrats, säger Cecilia Svanberg, enhetschef på Stockholms stadsbibliotek.

Många som lever i social utsatthet kommer till bibliotek. Ibland leder det till bråk mellan besökare eller med personalen. Foto: Annika Clemens

– Vi har jobbat på olika sätt mot det. Efter det här året ska vi utvärdera projektet och se om det här är ett sätt vi ska arbeta vidare på.

Inspirationen kommer från San Francisco i USA, där en socionom har jobbat länge på biblioteket, med goda resultat. Jenny Hector har varit i kontakt med San Francisco och fått flera goda tips.

– Men det finns skillnader också. Där är socionomen fortfarande anställd av socialkontoret och har viss myndighetsutövning. Det har inte jag alls.

Och det är en av de stora skillnaderna för Jenny Hector när hon började jobba på biblioteket. Hon möter många gånger samma typ av personer och ibland faktiskt också samma individer som när hon arbetade med hemlösa. Men att se dem i ett annat sammanhang gör att hon får en bredare bild av dem som personer, tycker hon.

– Jag ser lite mer av vad de kan och hur de fungerar. I socialtjänsten är det mycket fokus på vad som inte fungerar, här ser jag tydligt vad som fungerar. De tar sig hit, sitter och läser.

Och i hennes nuvarande roll, helt utan myndighetsutövning, kan det vara lättare att bygga relationer. För i det uppsökande arbetet är relationsbyggandet avgörande.

– Här är det inte lika regelstyrt som i socialtjänsten och det är en jätteskillnad när man ska bygga relationer. Förut hade jag alltid tvångsvård och utredningar i bakhuvudet. Här har jag inte den komplexiteten i relationen. Jag har heller ingen dokumentationsskyldighet, det gör det också lättare när man ska bygga förtroende.

Men som enda person inom sitt yrke på arbetsplatsen kan det bli ensamt ibland, trots att det finns en stor arbetsgrupp. Då är hon glad att hon har sin erfarenhet att falla tillbaka på. Sex år med hemlösa i Stockholms stad gör att hon vet mycket om vilka de stökiga besökarna är och vilken hjälp som finns att erbjuda.

En annan del av arbetet handlar om att stötta och hjälpa bibliotekspersonalen som inte är utbildad för att ta hand om socialt utsatta människor. Jenny Hector ska vidareutbilda dem i konflikthantering och ge dem mer kunskap om social utsatthet.

– Om man vet mer om till exempel neuropsykiatrisk problematik är det lättare att bemöta de här personerna. Och bara vetskapen om att de kan ringa mig eller väktare kan vara en trygghet. Ibland kan det vara mer avväpnande om jag kommer än en person i uniform.

För att ta reda på hur problematiken ser ut har hon gjort en kartläggning bland personalen. Hon tar också regelbundet pass i informationsdisken och utför enklare bibliotekssysslor.

– Det är för att möta de problem som kollegorna möter. Och för att bättre kunna vägleda.

Det har varit en stor omställning för Jenny Hector att börja jobba på biblioteket, men hittills har det varit roligt.

– Jättekul, jag har lärt mig så mycket nytt.

Vad brister i samhällets stöd eftersom socialt utsatta söker sig till bibliotek?

Tillräckligt stöd. Det handlar om allt från brister i bostadspolitiken till insatser för människor med komplex problematik kring missbruk och psykisk ohälsa.

 

JENNY HECTOR

Bor: Stockholm

Aktuell med: Projektet Bibliotekssocionom, Sthlms Stadsbibliotek

 

 

Läs mer

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

C-uppsatser
22 jul 2024

Normer och ideal får personer med adhd att vilja få en avdiagnostisering

"Vi har sett att det finns en skam kopplad till att få en diag...

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

Läs även

Aktuellt
25 jun 2024

"Då handlar det ju mer om att låsa dörren och slänga bort nyckeln"

Panelsamtal i Almedalen: Hur påverkas Sverige när landet får en av ...

Aktuellt
25 jun 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en prioriterad fråga”

Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner och regioner i hela land...

Aktuellt
7 jun 2024

Filmtips: Rörande om två ensamma själar som möts över generationsgränsen

Missa inte finstämda Solitude, om otippad vänskap mellan gammal och...

Aktuellt
5 jun 2024

Socionomens tidigare medarbetare Aron Landahl prisas

Illustratören Aron Landahl tilldelas årets Lennart Hellsing-stipend...

Aktuellt
4 jun 2024

Möt oss i Almedalen!

Socionomen finns på plats i Almedalen för att hålla i två panelsamt...

Aktuellt
4 jun 2024

Snart slutar övergångsreglerna att gälla för sjukvårdskuratorer

Än finns det möjlighet att ansöka om legitimation för dem med annan...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.