22 mar 2021

samhälle

Närheten till terrordåd påverkar inte attityder

Ny studie kullkastar vedertagna antaganden.

22 mar 2021

Efter en terrorattack är det vanligt att befolkningen blir mer patriotisk, förespråkar fler säkerhetsåtgärder och blir mer negativa till vissa grupper av människor. Inom forskningen har det även ansetts att den här typen av attitydförändringar sannolikt förstärks om människor upplever ett terrorattentat personligen. Nu har antagandet testats empiriskt – och resultaten pekar på att det inte stämmer.

Men nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att svenskarnas attityder till terrorrelaterade frågor inte påverkades av var i landet man befann sig under terrorattentatet i Stockholm 2017.

Det är Jacob Sohlberg, forskare i statsvetenskap, som tillsammans med statsvetarkollegan Mattias Agerberg har undersökt om människor som befann sig i närheten av eller på Drottninggatan under terrorattacken 2017 – och som därmed såg, hörde eller på andra sätt upplevde attentatet – förändrade sina politiska attityder till terrorism mer än personer som befann sig på andra platser i Sverige.

– Vi behöver före- och eftermätningar med tillräckligt många människor som är med om en riktigt dramatisk händelse för att kunna mäta det här. Det är inget som kan göras på experimentell väg, säger Jacob Sohlberg, forskare i statsvetenskap, i ett pressuttalande.

- Bara för att man genomgår ett trauma behöver det inte innebära att man ändrar sina ställningstaganden i grunden eller att man ifrågasätter hela sin verklighetsuppfattning.

Studien baseras på data från Medborgarpanelen, som undersöker svenskarnas syn på frågor som nationell identifikation, förtroende för riksdag och regering, inställning till islam och invandrare samt uppfattning kring säkerhet och övervakningsfrågor.

Panelen, som tillhör SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har över 75 000 aktiva respondenter och gör flera datainsamlingar per år. Och eftersom flera av deltagarna som tidigare hade svarat på terrorrelaterade frågor i Medborgarpanelen befann sig i närheten av Drottninggatan under terrorattentatet 2017 kunde en efter-mätning göras precis efter dådet. Forskarna ställde även frågor långt efter dådet för att undersöka om eventuella effekter skulle dyka upp med fördröjning.

Resultatet kullkastar den samsyn som tidigare funnits inom forskningen.

– Människor som var i närheten av Drottninggatan kände sig visserligen mycket mer berörda, men de ändrade inte åsikter i terrorrelaterade frågor mer än övriga svenskar, säger Mattias Agerberg.

– Bara för att man genomgår ett trauma behöver det inte innebära att man ändrar sina ställningstaganden i grunden eller att man ifrågasätter hela sin verklighetsuppfattning.

Samtidigt bekräftar studien att svenskar i allmänhet, oavsett var de befann sig, reagerade ungefär som folk gjort i andra länder i samma situationer. Till exempel utvecklade man en mer patriotisk hållning efter dådet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Comparative Political Studies: Personal Proximity and Reactions to Terrorism.


Terrorattentatet på Drottninggatan 2017

Den 7 april 2017 stal Rakhmat Akilov, som sympatiserade med terrororganisationen Islamiska staten, en lastbil och körde över människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Fem personer dog, femton skadades och många människor blev vittnen till dådet.

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse för dådet.


LÄS MER: Här kan du ta del av hela studien

Läs mer

Socialt arbete
16 apr 2025

Humor, värme och allvar i succépodden "Kan Eddie få ett jobb?"

Efter ett liv i kaos söker Eddie Jansson nu en stabil tillvaro – me...

C-uppsatser
16 apr 2025

Studenter intervjuar Sis-anställda om verksamheten innanför väggarna

Unikt inifrånperspektiv från före detta Sis-anställda i Rasmus Åkes...

Tema
15 apr 2025

Experten: Så kan personer som utsätts för ekonomiskt våld få hjälp

Finns stöd att få för personer som utsätts för ekonomiskt våld – me...

Läs även

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Aktuellt
21 mar 2025

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram

Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Aktuellt
19 mar 2025

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst

Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...

Aktuellt
14 mar 2025

Så ska Östersund få personalen att stanna

Positiv utveckling i personalomsättningen bland akademiker i Östers...

Aktuellt
12 mar 2025

Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?

Umeå har hittills inte haft lika stora problem som andra städer – m...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.