Närheten till terrordåd påverkar inte attityder

Ny studie kullkastar vedertagna antaganden.

22 mar 2021

Efter en terrorattack är det vanligt att befolkningen blir mer patriotisk, förespråkar fler säkerhetsåtgärder och blir mer negativa till vissa grupper av människor. Inom forskningen har det även ansetts att den här typen av attitydförändringar sannolikt förstärks om människor upplever ett terrorattentat personligen. Nu har antagandet testats empiriskt – och resultaten pekar på att det inte stämmer.

Men nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att svenskarnas attityder till terrorrelaterade frågor inte påverkades av var i landet man befann sig under terrorattentatet i Stockholm 2017.

Det är Jacob Sohlberg, forskare i statsvetenskap, som tillsammans med statsvetarkollegan Mattias Agerberg har undersökt om människor som befann sig i närheten av eller på Drottninggatan under terrorattacken 2017 – och som därmed såg, hörde eller på andra sätt upplevde attentatet – förändrade sina politiska attityder till terrorism mer än personer som befann sig på andra platser i Sverige.

– Vi behöver före- och eftermätningar med tillräckligt många människor som är med om en riktigt dramatisk händelse för att kunna mäta det här. Det är inget som kan göras på experimentell väg, säger Jacob Sohlberg, forskare i statsvetenskap, i ett pressuttalande.

- Bara för att man genomgår ett trauma behöver det inte innebära att man ändrar sina ställningstaganden i grunden eller att man ifrågasätter hela sin verklighetsuppfattning.

Studien baseras på data från Medborgarpanelen, som undersöker svenskarnas syn på frågor som nationell identifikation, förtroende för riksdag och regering, inställning till islam och invandrare samt uppfattning kring säkerhet och övervakningsfrågor.

Panelen, som tillhör SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har över 75 000 aktiva respondenter och gör flera datainsamlingar per år. Och eftersom flera av deltagarna som tidigare hade svarat på terrorrelaterade frågor i Medborgarpanelen befann sig i närheten av Drottninggatan under terrorattentatet 2017 kunde en efter-mätning göras precis efter dådet. Forskarna ställde även frågor långt efter dådet för att undersöka om eventuella effekter skulle dyka upp med fördröjning.

Resultatet kullkastar den samsyn som tidigare funnits inom forskningen.

– Människor som var i närheten av Drottninggatan kände sig visserligen mycket mer berörda, men de ändrade inte åsikter i terrorrelaterade frågor mer än övriga svenskar, säger Mattias Agerberg.

– Bara för att man genomgår ett trauma behöver det inte innebära att man ändrar sina ställningstaganden i grunden eller att man ifrågasätter hela sin verklighetsuppfattning.

Samtidigt bekräftar studien att svenskar i allmänhet, oavsett var de befann sig, reagerade ungefär som folk gjort i andra länder i samma situationer. Till exempel utvecklade man en mer patriotisk hållning efter dådet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Comparative Political Studies: Personal Proximity and Reactions to Terrorism.


Terrorattentatet på Drottninggatan 2017

Den 7 april 2017 stal Rakhmat Akilov, som sympatiserade med terrororganisationen Islamiska staten, en lastbil och körde över människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Fem personer dog, femton skadades och många människor blev vittnen till dådet.

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse för dådet.


LÄS MER: Här kan du ta del av hela studien

Läs mer

Nyheter
24 apr 2024

Flera stora satsningar i gång för att stärka familjehemsvården

Bristen på familjehem är fortsatt stor i landet, med många barn som...

Tendens
22 apr 2024

Färre vägar till att bli psykoterapeut: "Det här är ett jättebekymmer"

Socionomen går igenom antalet program och inriktningar som lagts ne...

Ny forskning
22 apr 2024

30 män berättar i ny studie om hur de förhåller sig till sina sexköp

"Vissa av männen tyckte att illusionen av intimitet var god no...

Läs även

Aktuellt
17 apr 2024

Boktips: Motberättelse om den stereotypa bilden av förortens unga

Kriminalitet och våld ställs mot social gemenskap och kreativitet i...

Aktuellt
4 apr 2024

Filmtips: Afrikanskt Oscars-bidrag om gripande släkthistoria

Fundamentalism, sargade minnen och moderskap utgör teman i Kaouther...

Aktuellt
26 mar 2024

"Man tvingas tänka tanken att jag kanske måste lämna mina barn"

Ullakarin Nyberg har jobbat nära döden i flera decennier. I sin nya...

Aktuellt
18 mar 2024

Fejk går hem i gängkriminella influerares sociala flöden

"Den verklighet man prånglar ut är kanske inte alltid med verk...

Aktuellt
13 mar 2024

Serietecknandet blev ett sätt för Mark att bearbeta känslor och tankar

Mark Singleton är serietecknaren från Göteborg som under våren komm...

Aktuellt
19 feb 2024

Filmtips: Stanley Kubrick-inspirerat drama om jakten på en framtid

Tre nya aktuella filmtips för alla som jobbar inom socialt arbete.

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.