1 mar 2021

samhälle

Brist på mötesplatser för hbtq-ungdomar

247 av landets 290 kommuner saknar mötesplatser för unga hbtq-personer.

Anna Falk

1 mar 2021

1 mar 2021

Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Vi vet att unga hbtq-personer generellt möter fler hinder under sin fritid än andra unga och att det finns ett stort behov av trygga platser att kunna träffas på. Därför är de här resultaten mycket oroväckande, säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i ett pressuttalande.

Enligt den kartläggning som myndigheten har gjort finns det totalt 66 mötesplatser för unga hbtq-personer, fördelade över 43 av Sveriges 290 kommuner.

Antalet mötesplatser har ökat med 16 sedan den senaste kartläggningen gjordes 2019. Men fortfarande saknas det helt mötesplatser i de kommuner som klassas som landsbygd.

Flest mötesplatser finns i Västra Götaland (18), följt av Stockholms län (16) och Skåne län (6).

Mötesplatserna drivs vanligtvis av en kommun eller en lokal hbtq-organisation. Ofta är de ekonomiska resurserna begränsade och mycket av verksamheten bygger på ett starkt engagemang hos de personer som driver mötesplatsen, konstaterar MUCF.

- Vi vet att kriser kan leda till ett ökat utanförskap och psykisk ohälsa bland unga och att de som redan befinner sig i utsatta positioner riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför är det viktigt att fortsätta följa eventuella konsekvenser av pandemin på sikt

Kartläggningen ingår i ett uppdrag som myndigheten fick av regeringen 2019, som handlar om att stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Den delrapport som nu lämnats innehåller utöver kartläggningen även intervjuer med unga hbtq-personer, personer som driver mötesplatser och kommuner som saknar mötesplatser.

De unga hbtq-personer som har intervjuats efterfrågar trygga och inkluderande sociala miljöer under fritiden. Flera unga vill träffa äldre personer som kan visa att det är möjligt att leva långa och meningsfulla liv som hbtq-personer. De lyfter också att digitala mötesplatser och plattformar kan skapa en trygg och meningsfull fritid.

Samtidigt påpekar aktörer som arbetar med unga hbtq-personers fritid att det kan finnas särskilda utmaningar att delta i digitala mötesplatser hemifrån för de unga som inte har stöd eller är öppna med sin identitet i hemmet.

Myndighetens genomgång visar också att flera mötesplatser har tvingats pausa eller ställa om sin verksamhet på grund av pandemin. Men de mötesplatser som har hållit öppet har haft fler besökare än tidigare.

– Vi vet att kriser kan leda till ett ökat utanförskap och psykisk ohälsa bland unga och att de som redan befinner sig i utsatta positioner riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför är det viktigt att fortsätta följa eventuella konsekvenser av pandemin på sikt – både för gruppen unga hbtqi-personer och för dessa mötesplatser, säger generaldirektör Lena Nyberg.

För att skapa nya mötesplatser och stärka de som redan finns föreslår MUCF bland annat att statsbidrag ska kunna fördelas för ändamålet. Myndigheten anser också att kunskapen om hbtqi-frågor, psykisk hälsa och hälsofrämjande arbete behöver ökas.

LÄS MER: Läs hela delrapporten här

FAKTA /Mötesplatser för unga hbtq-personer

  • Definieras som en frivillig och öppen verksamhet som erbjuder olika aktiviteter för personer under 30 år. Åldersgränsen varierar. De flesta mötesplatser riktar sig till unga mellan 13 och 19 år.
  • Finns enligt kartläggningen i 16 av Sveriges 21 län: Norrbottens, Västerbot-tens, Västernorrlands, Gävleborgs, Gotlands, Uppsala, Örebro, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Västra Götalands, Kronobergs, Skåne, Dalar-nas, Hallands, Jönköpings län.
  • 53 procent riktar sig enbart till unga som identifierar sig som hbtq-personer eller tror sig tillhöra gruppen.

 

Fotnot: Sedan 21 januari i år omfattar regeringens handlingsplan för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck även intersexpersoner. Delrapporten och den kunskap som MUCF hittills tagit fram omfattar endast unga homo-, bi- och transpersoner samt queera personer.

Anna Falk

1 mar 2021

1 mar 2021

Läs mer

Socialt arbete
16 apr 2025

Humor, värme och allvar i succépodden "Kan Eddie få ett jobb?"

Efter ett liv i kaos söker Eddie Jansson nu en stabil tillvaro – me...

C-uppsatser
16 apr 2025

Studenter intervjuar Sis-anställda om verksamheten innanför väggarna

Unikt inifrånperspektiv från före detta Sis-anställda i Rasmus Åkes...

Tema
15 apr 2025

Experten: Så kan personer som utsätts för ekonomiskt våld få hjälp

Finns stöd att få för personer som utsätts för ekonomiskt våld – me...

Läs även

Nyheter
10 apr 2025

Granskning visar på brister i statens arbete mot ekonomiskt våld

Undermåligt, eftersatt och dåligt uppmärksammat. "Överlag otil...

Nyheter
5 mar 2025

"Möjligheterna till att göra några egentliga avtryck begränsas"

Fyra röster om utredningsförslagen kring socionomutbildningen.

Nyheter
4 mar 2025

Utredare vill se utökat fokus på juridik i socionomutbildningen

"Ska inte bara handla om socialrätt, man behöver också kunskap...

Nyheter
10 feb 2025

”När ska någon säga att övningen är slut?”

Socialchefen i Örebro bekräftar att medarbetare från socialförvaltn...

Nyheter
17 jan 2025

Högskolan Väst har examinerat första kullen socionomer

40 nya socionomer redo för arbetslivet – och några har redan fått j...

Nyheter
10 dec 2024

Knivskuren socialsekreterare var rädd för klienten

I oktober knivskars en socialsekreterare i Mellerud i ett möte med ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.