En ny rapport visar att socialchefer ofta upplever slitningar mellan administrativt arbete, verksamhetsutveckling och kontakten med medarbetarna.
Konflikten innebär att uppgifter inte hinns med eller att flera saker måste göras samtidigt. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som publiceras i dag, torsdag.
– Det man kan säga generellt är att socialchefer lyfter fram att de har ett komplext uppdrag och att de upplever att de har resursbrist, säger Caroline Vidigsson Schmölzer, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Enkäten som har gått ut till alla landets socialchefer är en del i ett uppdrag från regeringen som handlar om att ta fram underlag till nationella insatser för utveckling och samordning av ledarskapsfrågor inom kommunalt finansierad vård och omsorg. Svarsfrekvensen för socialcheferna var 45 procent, och utöver socialchefer har även bland annat medicinskt ansvariga sjuksköterskor svarat på enkätfrågor. Dessutom gjordes intervjuer med första linjens chefer inom hemtjänsten.
Undersökningen visar att det finns stora brister i förutsättningarna att utöva ett gott ledarskap – brister som varit kända sedan tidigare men blivit ännu tydligare under covid-19-pandemin, skriver myndigheten och konstaterar att chefer inom kommunal vård och omsorg behöver få bättre och mer jämlika förutsättningar för sitt ledarskap.
Av de socialchefer som besvarade enkäten anser 63 procent att det behövs ytterligare ledarskapsutbildningar, både för nya och mer erfarna chefer och inom olika verksamhetsområden.
De efterfrågar inte främst en nationell ledarskapsutbildning, utan lyfter istället fram vikten av handledning och att utbildningar utformas med verksamheterna i åtanke. Dessutom anses det viktig att de ledarskapsutvecklande insatserna ges kontinuerligt, eftersom man ställs inför nya situationer i takt med förändrade förutsättningar och krav på verksamheterna.
Socialcheferna framhåller också att de arbetar med en ständigt ansträngd budget och efterfrågar bättre stödfunktioner, bland annat gällande HR- och IT-frågor. Dessutom lyfter man fram vikten av att få ett tydligt uppdrag, liksom mandat och stöd för att uppfylla uppdraget.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys konstaterar i sin rapport att de allra flesta kommuner erbjuder ledarskapsutbildningar eller andra liknande insatser. Men för att cheferna ska kunna tillgodogöra sig utbildningar behöver de få bättre organisatoriska förutsättningar. Dessutom påpekar man att en samverkan mellan kommuner och lärosäten skulle kunna göra ledarskapsutvecklingen mer kunskapsbaserad.
– Vi rekommenderar därför regeringen att stödja den sortens samarbeten, och även att stödja forskningen om ledarskapsutveckling i kommunal vård och omsorg, säger generaldirektör Jean-Luc af Geijerstam, i ett pressuttalande.
LÄS MER: Här hittar du hela rapporten från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...