Så var det klart. Sent på tisdagseftermiddagen klubbade riksdagen den nya socialtjänstlagen, bara drygt en månad innan den träder i kraft.
Annika Clemens
20 maj 2025
Alla riksdagens partier välkomnade den nya förebyggande socialtjänstlagen. Den nya lagen som börjar gälla redan den 1 juli i år klubbades i kammaren utan debatt.
Akademikerförbundet SSR, som länge efterlyst krav på förebyggande arbete samt en socialtjänst vars arbete utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet, ser det som en nödvändig förändring.
– Socialtjänstlagen kom 1982. Samhället har förändrats kraftigt på fyrtio år och behovet av en ny socialtjänstlag är enormt, säger ordförande Heike Erkers i ett uttalande.
Inom den politiska oppositionen fanns det dock motioner med förslag på mindre ändringar. Ingen av dem vann gehör av riksdagen.
Socialdemokraterna har önskat längre uppföljningstid av barns situation efter att en utredning eller insats har avslutats. I nya lagen förlängs tiden till sex månader, ett steg i rätt riktning, men otillräckligt, enligt motionen från Fredrik Lundh Sammeli (S), som föreslår tolv månader.
Även Centerpartiet önskar tolv månaders uppföljningstid. Partiet anser också att arbete för frivillig återvandring inte ska vara en del av socialtjänstens arbete. C motsätter sig kraftfullt förslaget att socialtjänsten ska uppmuntra till frivillig återvandring, då det ”går helt på tvärs mot socialtjänstens mål om att arbeta för den enskildes trygghet, levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhället”, skriver Martina Johansson (C) som befarar att tilliten till socialtjänsten skadas.
Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet efterlyser ytterligare ekonomiskt stöd för att kommunerna ska kunna genomföra nya lagen. MP konstaterar att finansieringen inte är långsiktig och ser med oro på de konsekvenser som en otillräcklig finansiering kan medföra. Partiet anser att regeringen till hösten ska återkomma i budgetpropositionen med ett förslag som fullt ut kompenserar kommunerna för ambitionshöjningen.
Även Vänsterpartiet anser också att finansieringen är otillräcklig och befarar att det kommer att leda till svåra prioriteringar för socialtjänsten. Dessutom lyfter partiet arbetsmiljön för socialtjänstens medarbetare. ” Resurserna är också avgörande för att kunna säkerställa goda förutsättningar för socialtjänstens medarbetare genom goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö.”
Akademikerförbundet SSR anser också att det krävs mer resurser för att genomföra de förändringar som nu klubbas i riksdagen.
– Socialtjänsten har längtat efter en modernare lagstiftning. Nu saknas det bara pengar för att socialtjänsten ska kunna ställa om till den nya lagen. Vi förväntar oss rejäla tillskott i nästa budget för pengarna möter inte behoven, säger Heike Erkers.
Annika Clemens
20 maj 2025
Läs mer
Läs även

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket
Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Socialstyrelsens rapport blev droppen för Lena – JO-anmälde myndigheten
Socionomen Lena Palm är en av många som upprörts av Socialstyrelsen...

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”
Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...

Filmtips: Oscarsvinnaren No other land är ett porträtt för en hel värld att se
Kompromisslöst och våghalsigt om förstörelsen på Västbanken i dokum...