När Josefina Johannisson är fyra år mördas hennes mamma Mona. Mördaren visar sig vara hennes pappa. Svaren lyser länge med sin frånvaro, det är först i vuxen ålder som bilden börjar klarna. I boken Mona: En mamma, ett mord och en dotter berättar hon om sin resa.
Tommy Johansson
Reporter
4 feb 2025
Erfarenhet, vetenskap, kunskap
Ulrica von Thiele Schwarz, Henna Hasson, Urban Markström
Natur & Kultur
Att spela en så avgörande roll i människors liv som socionomer gör kan väga tungt på den enskildes axlar. Hur vet man att ens beslut grundar sig på relevant och tillförlitlig kunskap? Är insatsen rätt? Kommer den hjälpa klienten på bästa sätt?
Med boken Erfarenhet, vetenskap, kunskap vill författarna erbjuda ett stöd i beslutsprocessen och vägleda socionomer bland kunskapskällorna. Det handlar inte om att ställa olika kunskaper emot varandra, att hävda erfarenhetens tyngd framför vetenskapens, eller vice versa, utan om hur man på bästa sätt kombinerar dem.
All kunskap kommer med sina om och men, skriver författarna i förordet. Styrkor och svagheter med forskning respektive erfarenheter lyfts på ett strukturerat sätt, liksom när de kan leda till bättre beslut och insatser.
Mona: en mamma, ett mord och en dotter
Josefina Johannisson
Natur & Kultur
Sommaren 1988 mördas Josefina Johannissons mamma Mona brutalt i Stråssa. Mordet får stor medial uppmärksamhet och blir för allmänheten känt som ”Stråssamordet”. Tillvaron kastas omkull för Josefina, då fyra år. Vad ingen berättar är att hennes pappa är mördaren.
Man kan såklart förstå det svåra i att förklara en sådan händelse för ett litet barn. Men för Josefina Johannisson skulle tystnaden bli ihållande – förklaringarna uteblev ändå upp till vuxen ålder. Det var först i samband med ett program på tv som hon fick en helhetsbild över vad som hänt.
Boken Mona: En mamma, ett mord och en dotter är många saker. Den är en drabbande skildring över en persons sökande efter sin familjs historia – ett pussel som inte ska behöva läggas av en anhörig. Boken levererar också en svidande samhällskritik som träffar på flera nivåer. Den ifrågasätter inte bara socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens bristande hantering, den blottlägger också en tillskruvad medierapportering som ter sig både ensidig och misogyn.
Men framför allt är boken ett chockerande vittnesmål över den yttersta konsekvensen av mäns våld mot kvinnor.
LÄS MER >>> Här finner du fler av Sociomens boktips
Tommy Johansson
Reporter
4 feb 2025
Läs mer
Läs även
![](https://socionomen.se/wp-content/uploads/2025/01/filmtips_nr_1_2025.jpg)
Filmtips: Engagerande och intressant i tyska succéfilmen "Lärarrummet"
En lärare slits mellan sin egen ambition som lärare och påtryckning...
![](https://socionomen.se/wp-content/uploads/2025/01/daniel_lilja_foto_magnus_froderbergIVO.jpg)
IVO om långa väntetider på stödinsatser: "Oroande att det inte blir bättre"
För femte året i rad larmar IVO om långa väntetider på stödinsatse...
![](https://socionomen.se/wp-content/uploads/2025/01/tom_kyl.jpg)
Många blir utan pengar – trots att de har rätt till stöd
Allt fler lever i ekonomisk utsatthet samtidigt som utbetalningarna...
![](https://socionomen.se/wp-content/uploads/2025/01/alex_khourie_foto_kajsa_goransson.jpg)
Nya boken Lillebror skildrar människorna som hamnar i korselden mellan gängen
Författaren: "I många böcker om gängkriminalitet missar man hu...