29 jan 2025

Debatt Nya SoL

”Nya socialtjänstlagen kräver ett samspel mellan forskare och praktiker”

Tarja Brandeus. Foto: Gettyimages/Privat
Tarja Brandeus. Foto: Gettyimages/Privat

Ska vi få en ökad professionalisering av socialtjänsten behövs såväl finansiering som metodstöd och nya informationskanaler. Det skriver socionomen Tarja Brandeus i ett debattinlägg.

Tarja Brandeus

Socionom och jurist verksam inom socialtjänsten

29 jan 2025

29 jan 2025

En ny socialtjänstlag beräknas träda i kraft 1 juli 2025. Den ska ersätta nuvarande lag och göra det enklare att få hjälp och sätta fokus på förebyggande insatser. I enlighet med den nya regleringen om kunskapskrav utökas professionens ansvar för uppföljning. Det förutsätter nya metoder och beslutsunderlag. Hur säkerställer vi att regeringens intentioner implementeras?

Socialvårdens framtida utveckling diskuteras av socialminister Sven Aspling 1971, med utgångspunkt i ett tio-punktsprogram. För ett halvt sekel sedan inleds således socialvårdens utveckling för demokrati, förebyggande metoder, medverkan i samhällsplanering, fortsatt satsning på generellt utformade insatser och främjande av social forskning för ändamålsenlig utveckling.

LÄS OCKSÅ >>> Tidslinje: Detta har drivit på utvecklingen av socialtjänstlagen

Även om kostnadsutvecklingen 1960–1972 gav underlag till socialministerns diskussion av klientdemokrati, bidrog den till viktiga tendenser. Reformarbetet gick ut på att säkra grundtryggheten. Den frivilliga hjälpformen kunde utvidgas till att förebygga en befarad arbetsoförmåga. Inom den socialpolitiska sektorn fanns en tydlig viljeansats till förebyggande insteg. Man sökte en reformering av socialvården utifrån en helhetssyn. Man sökte också svar på vilka faktorer som ger god kvalitet och vad som påverkar kostnadsutvecklingen.

Vikten av uppföljning och utvärdering av de sociala insatsernas värde för klienter/brukare och för samhället har betonats sedan bestämmelsen om god kvalitet infördes i socialtjänstlagen (1980:620). God kvalitet ska överensstämma med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Dagens lokaliserade förbättringsområden har betänkliga likheter och till synes märkbart sammanfallande inriktning med dåtida intentioner om prognostiserad socialvård. Även om man idag mer konkret kan urskilja kostnadsdrivande uppgifter, som exempelvis akuta och individinriktade insatser, på bekostnad av samhällspåverkande och gruppinriktade, har en hållbar socialtjänst funnits länge på agendan.

LÄS OCKSÅ >>> Snart är nya socialtjänstlagen här – men hur ska det gå?

Syftet med varje översyn har varit att ge socialtjänsten nya verktyg för omvärldens förändringar. Det gör även socialtjänsten till en stark maktfaktor i samhället.

Den offentliga välfärden står inför ständiga utmaningar. Åsikter och yttre omständigheter skiftar fort idag. Ska vi lära oss något av tidigare genomgångar och föregångarnas ansträngningar? Kunde socialminister Sven Aspling med sitt tio-punktsprogram, möjligen ha anat intentionernas räckvidd? ”Vi ska ha en socialvård som mer än nu inriktas på att förebygga sociala risker och otrygghet”.

Prognoser om minskade resurser och ökade krav från medborgare ställer idag socialtjänsten i Sverige under hård press. Behovet av målsättning har aldrig varit viktigare. Förebyggande arbete är mer angeläget för kommunerna än någonsin, med värde ur brukares, professionens, socialnämndens och det samhällsekonomiska perspektivet. Allt ska vara hållbart, enligt tidens mest använda mode-ord. Hjälpen ska ske i samråd med den enskilde.

Kanske har vi aldrig pratat så mycket om delaktighet som under 2020 talet. Ordet delaktighet, förekommer 88 gånger vid översynen av 2020 års lag men endast vid ett tillfälle till 2001 års lag. Samhället har andra dimensioner idag än för ett halvt sekel sedan och vi är övertygade om att socialtjänsten behöver förbättras.

De viktigaste frågorna idag handlar om hur regeringens intentioner integreras i socialtjänstens arbete. Man kan säga att det överlämnas till politikerna, det kommunala självstyret och professionen, att skapa normer samt fylla på svaren över människors förväntningar och behov. Ett nytt åtagande som förutsätter kvalitetsgranskning innebär indirekt en ambitionsnivåhöjning och det är upp till varje huvudman att tillsätta medel för lagens intentioner.

Den nya socialtjänstlagen är ett viktigt steg mot ökad professionalisering och konkretiserar nödvändigt samspel mellan forskare och praktiker. Luckorna behöver fyllas på med metodstöd och informationskanaler för att på så sätt bidra till en positiv, framåtsyftande diskussion för socialtjänstens möjligheter.

Tarja Brandeus

Socionom och jurist verksam inom socialtjänsten

29 jan 2025

29 jan 2025

Läs mer

Aktuellt
8 maj 2025

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”

Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...

Forskning
7 maj 2025

Robotar ger oftare avslag på ekonomiskt bistånd

Kan robotar ­förenkla arbetet inom ekonomiskt bistånd? Både ja och ...

Krönika
6 maj 2025

"Pojkarna i riskzonen behöver empati, alternativ och förståelse"

Vågar man visa civilkurage efter mordet på Mikael i Skärholmen? Sva...

Läs även

Debatt
4 apr 2025

"Aktivitetsbaserade arbetsplatser måste ifrågasättas"

Svårt för klienter att öppna sig om samtalsmiljön inte upplevs som ...

Debatt
1 apr 2025

"Vi måste uppmärksamma barn med dubbla risker"

Mer behöver göras för att hjälpa barn där risk för misshandel är sä...

Debatt
14 mar 2025

”Tappa inte bort den familjeterapeutiska kompetensen”

Socionomen Elisabeth Wettergren skriver i en debattartikel om vikte...

Debatt
4 mar 2025

"Reformera socionomutbildningen för att möta globala utmaningar"

Socionomutbildningen står vid ett vägskäl, skriver forskningsassist...

Debatt
26 feb 2025

"Ansvaret för budget- och skuldrådgivning måste klargöras"

En tydligare ansvarsfördelning budget- och skuldrådgivningen i Sver...

Debatt
20 feb 2025

"Det är dags att tillsätta en barnrättskommitté"

Centerpartiets Martina Johansson skriver i en debattartikel om att ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.