Fredrik Rubin

Reporter

15 apr 2024

Emma Larsson

Fotograf

15 apr 2024

15 apr 2024

TEMA: STRUKTURELL HEMLÖSHET

Stefan vet hur fort det kan gå utför – förlorade allt under 90-talskrisen

Hus, familj och arbete i ena stunden. I nästa ­– hemlös med ett förhållande i kras, sporadisk kontakt med barnen och skuldsatt upp över öronen. ”Vi som är i skiten, vi har hört de goda råden så många gånger”, säger Stefan Wallerek, 70 år.

Fredrik Rubin

Reporter

15 apr 2024

Emma Larsson

Fotograf

15 apr 2024

15 apr 2024

För omkring 20 år sedan slog 90-talskrisen till med full kraft. Räntorna var på en nivå som får dagens ”räntechock” att framstå som en mild sommarbris. Stefan Wallerek arbetade som mäklare och kände branschen utan och innan. Men att den ekonomiska krisen skulle slå till så snabbt var han, liksom de flesta andra, inte beredd på.

När den ekonomiska krisen kom kraschade bostadsmarknaden. Ingen behövde en mäklare längre och Stefan blev arbetslös. Något år tidigare hade han tillsammans med sambo och två barn köpt ett hus utanför Arlöv.

– Även min sambo blev arbetslös och där stod vi utan arbete, med en hög ränta och ett hus vi inte kunde bli av med. Det slutade med att Kronofogden sålde huset för halva priset till grannen.

LÄS OCKSÅ >>> ”För många är det nästan omöjligt att få en bostad”

Förhållandet gick i kras, sambon fick vårdnaden om barnen och flyttade till en annan del av Skåne. Själv stod han kvar, kraftigt skuldsatt och utan arbete.

– Via mäklarkontakter lyckades jag köpa en bostad i Malmö. Lägenheten var osäljbar då, ägaren hade också tvingats lämna sitt hem och jag kunde lösa hans skuld på ynka 23 000 kronor.

Kronofogden kände till upplägget och lät några år gå men när marknaden vänt och lägenheten värderades till 800 000 kronor såldes den. Hela vinsten gick till att betala av Stefans skuld, men det täckte inte hela beloppet.

– Räntan jag betalade var 15–20 procent, så trots bostadsförsäljningen och att jag betalade av 5 – 6 000 kronor varje månad så växte den.

Skulden som från början var 750 000 kronor är i dag över fyra miljoner. Men, säger Stefan och avbryter samtalet, det här handlar inte om pengar.

– Det handlar om bristen på en egen bostad. Jag har inte haft en chans att få en efter att jag blev skuldsatt. Jag blev arbetslös då, men är driven och uppfinningsrik, i hela mitt liv har jag lyckats försörja mig och har aldrig haft en hyresskuld.

LÄS OCKSÅ >>> Hot om vräkning får många att flytta självmant

Men trots lång tid i bostadskö har han inte erbjudits någon lägenhet. Ingen är intresserad av en skuldsatt hyresgäst. År efter år har han bott i tillfälliga boenden, inte sällan andrahandskontrakt utan godkännande av hyresvärdar.

– I några veckor har jag bott i bilen, andra perioder på härbärgen och skött hygienen på gym och simhallar. Men sedan jag fick sömnapné har det inte varit möjligt att bo tillsammans med andra, maskinen jag är kopplad till på natten låter för mycket.

För att ordna boende har han tagit till alla knep han kunnat komma på.

– Jag har inlett romanser med kvinnor där den främsta drivkraften varit att bo tillsammans med dem. Det är ingen bra ingång och det leder till att förhållandet inte håller särskilt länge.

För ett halvår sedan vände han sig till socialtjänsten för att få hjälp, men där tog det omedelbart stopp.

– Jag har aldrig fått något bistånd. Så fort de ser mitt kontoutdrag säger de att jag får lösa detta själv. De sorterar bort mig eftersom jag inte missbrukar eller varit inlagd på psyket.

LÄS OCKSÅ >>> Hur fick Sverige en av världens mest belånade befolkningar?

I dag bor han i en lägenhet som han hyr i andra hand av en bekant, utan hyresvärdens vetskap. Här har han bott sedan september och kan bo kvar i ett halvår.

– Det stressar mig inte, jag är van vid att det löser sig. Men det är klart att det inte är kul, säger Stefan och fortsätter;

– Jag kan knappt berätta för mina grannar att jag bor här för om fel person ser mig så måste jag flytta. Och när jag bott inneboende hos någon som får bistånd av socialtjänsten så kan jag inte ens ha mina kläder där ifall de skulle göra ett hembesök.

För fem år sedan hade han ”tur” då hans pappa gick bort och lämnade efter sig en bostadsrätt utan skuldsättning.

– Där kunde jag bo i en period, men sedan såldes den och summan delades mellan mig och två familjemedlemmar. Kronofogden tog min andel direkt.

Strukturell hemlöshet engagerar honom på ett större plan. Som ledamot i The European Anti-Poverty Networks skånska avdelning möter han politiker för att skapa opinion. Samtidigt är han ordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa i Malmö.

– Det är klart att jag själv har psykisk ohälsa. Min mamma tog livet av sig när jag var 25 år och jag har samlarmani, liksom min syster och min pappa hade. Men det är inte en ohälsa som på något sätt berättigar mig till något bistånd.

Är detta hållbart på ålderns höst?

– Nej, inte om några år. Jag vill ha ett eget hem med egna möbler, kunna rå om mig själv, planera och bjuda hem folk.

LÄS OCKSÅ >>> Henrik och Maria motverkar vräkningar och hemlöshet

Varför har du inte genomgått en skuldsanering?

– Det är en dum fråga. Jag måste väl kunna få en lägenhet utan att tvingas till skuldsanering. Jag är väl fortfarande en EU-medborgare?

Vad är felet med frågan?

– Vi som är i skiten, oavsett om det beror på psykisk ohälsa, missbruk eller skulder, vi har hört de goda råden så många gånger. Bara man hör frågan mår man dåligt. Det går inte att komma med goda råd. Vi har provat allt och det finns skäl till att vi avstått något, att skuldsaneras exempelvis. I mitt fall är det osannolikt att det skulle leda till en egen bostad. Det skulle sluta med att jag både var hemlös och fattig. I dag är jag ”bara” det ena.

Läs mer

Aktuellt
18 dec 2024

Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö

Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...

Socialt arbete
18 dec 2024

Man särskilt förordnad vårdnadshavare till 28 barn – hur funkar tillsynen?

Vi går i genom hur utnämning och tillsyn för att se hur systemet fu...

Ny forskning
16 dec 2024

Permanent utanförskap vanligare bland tonårsplacerade pojkar

Forskaren: "Sverige, i egenskap av ställföreträdande förälder,...

Läs även

Tema
9 dec 2024

Panelen: Så löser vi glesbygdens utmaningar

Fyra chefer inom socialtjänsten om styrkor och utmaningar med att j...

Tema
4 dec 2024

”Vi hittar lösningar, även om det kan kännas tufft”

Socionomen Oskar Konradsson valde det småskaliga framför Umeå. &quo...

Tema
28 nov 2024

Socialtjänstministern: ”Det ser väldigt ojämlikt ut”

Var du bor avgör vilken typ av stöd du kan få. Så ska det inte vara...

Tema
25 nov 2024

Glesbygdens socialtjänst tvingas vara kreativ

Flera utmaningar att hantera: Personalbrist, risk för jäv, långa av...

Tema
25 jun 2024

Panelen: Så ser vi till att intagna får den behandling de behöver

"Vi har en hundraprocentig måluppfyllelse på vår kapacitetsökn...

Tema
18 jun 2024

Sverige uppmanas se mer kritiskt på Danmarks kriminalpolitik

Forskaren: "Vi kan inte utveckla ny lagstiftning och straffa m...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.