Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
Tommy Johansson
Reporter
26 nov 2024
Regeringens utredning om stärkt återvändandeverksamhet har väckt starka reaktioner inom flera av landets yrkesgrupper. Framför allt har frågan om anmälningsplikt bland offentliganställda, den så kallade ”angiverilagen”, blivit starkt ifrågasatt – av bibliotekarier, socionomer, lärare, kuratorer, vårdpersonal.
När utredningen nu har presenterats och överlämnats till migrationsminister Johan Forssell (M) så är det med ett förslag om att skola, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och bibliotek inte ska omfattas av anmälningsplikten.
– Inom socialtjänsten finns det framför allt en risk att barn far illa. Även vuxna i utsatta situationer, som brottsoffer, människor utsatta för människosmuggling, kan påverkas. Risken att man inte vågar vända sig till socialtjänsten tycker vi är så allvarlig att vi anser att socialtjänsten inte ska omfattas. säger särskilda utredaren Anita Linder.
Detsamma gäller hälso- och sjukvården förklarar hon.
– Framför allt kanske man söker vård alldeles för sent. Om det dessutom handlar om en smittsam sjukdom så kan det bidra till smittspridningen i samhället, säger Anita Linder.
Just biblioteken nämndes först inte av särskilda utredaren Anita Linder. Det framgick dock senare under Johan Forssells summering av utredningen att även biblioteken undantas.
LÄS OCKSÅ >>> Livet i skuggsamhället – ett utanförskap som riskerar att växa
De myndigheter som däremot kommer omfattas av anmälningsplikten utgörs av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Om myndigheterna inte följer informationsplikten så tillkommer inga ytterligare sanktioner utöver det som redan finns.
– De disciplinära åtgärder som finns enligt lagen om offentlig anställning och reglerna om tjänstefel enligt brottsbalken menar vi är tillräckliga, säger Anita Linder.
Parallellt med utredningsarbetet har demonstrationer och debattartiklar mot lagförslaget avlöst varandra. Fackliga organisationer som Akademikerförbundet SSR, Vision och Dik. Akademikerförbundet fanns även på plats utanför Regeringskansliets presscenter innan presentationen för att demonstrera. Efter att utredningen presenterats var reaktionen delad.
– Vi ser det som att man har lyssnat på de argument som vi har lyft när det gäller våra delar inom hälso- och sjukvård, skola, socialtjänst och bibliotek, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
– Men det finns fortfarande kvar en angiverilag som omfattar ett antal myndigheter. Där har vi medlemmar. De kommer omfattas av vad den här angiverilagen innefattar. Det kommer vi få analysera närmare.
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...