Regeringen vill se ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter för att göra brottsbekämpningen effektivare. För socialtjänsten och inte minst skolkuratorerna innebär det stora förändringar.
Fakta: De brottsbekämpande myndigheterna är:
- Ekobrottsmyndigheten
- Kustbevakningen
- Polismyndigheten
- Skatteverket
- Säkerhetspolisen
- Tullverket
- Åklagarmyndigheten
En annan effekt av lagen är att det i praktiken inte längre blir sekretessbelagt om en person haft kontakt med socialtjänsten. Kommer det en fråga från exempelvis polisen om en person så är socialtjänsten skyldig att lämna ut kontaktuppgifter om man har dem, med följd att sekretessen röjs.
– Jag tycker inte att regeringen tänkt hela vägen kring hur det här kan påverka tilliten och förtroendet för socialtjänsten, säger Monica Engström.
Utöver den tvingande regeln att lämna ut kontaktuppgifter föreslås socialtjänsten få ökade möjligheter att lämna ut information. De sekretessbrytande reglerna för viss typ av allvarlig brottslighet kommer att omfatta fler uppgifter och fler personer.
För skolkuratorer innebär lagförslaget att man får helt andra förutsättningar för sitt arbete. Skolan är inte undantagen från det generella kravet att dela information och kuratorerna måste på eget initiativ, och på begäran, dela med sig av information som kan vara relevant för polisen.
– Sånt här sprider sig fort bland unga. Som skolkurator ska du bygga en nära och förtroendefull relation för att kunna stötta eleverna i deras psykosociala svårigheter, men med den här lagen kommer de inte längre våga berätta om de umgås med kriminella, säger Monica Engström.
Lagrådsremissen lades fram den 26 september och lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2025.