Varannan elev i åldrarna 10-16 år är utsatt för mobbning i skolan eller kränkningar på nätet. Det visar en ny rapport från stiftelsen Friends. Rapporten pekar också på allvarliga konsekvenser i skolresultaten.
Tommy Johansson
Reporter
15 aug 2024
Mobbning och kränkningar fortsätter att vara ett stort problem bland skolelever. Det bekräftades när Friendsrapporten 2024 släpptes tidigare i veckan. Den grundar sig på en Novus-undersökning som genomfördes i våras med 1 139 barn i åldrarna 10-16 år.
Av alla barn som deltagit i undersökningen har 46 procent uppgett att de blivit utsatta för kränkningar eller mobbning i skolan de senaste två månaderna. Var fjärde elev uppger att de stannat hemma på grund av otrygghet eller ensamhet.
Rapporten visar också vilken påverkan mobbning och kränkningar har på förmågan att uppnå kunskapskraven. 12 procent av de barn som uppger att de är utsatta för mobbning uppger att de inte har godkänt i ett eller flera av kärnämnena. Motsvarande siffra för barn som inte är utsatta är 6 procent. Det innebär alltså att det är dubbelt så vanligt att få icke godkänt i något av kärnämnena om man är utsatt för mobbning.
– Sverige har avsevärt försämrat sina resultat både i matematik och läsförståelse sedan 2018 i internationella kunskapsjämförelser som PISA. Det har kallats för en kunskapskollaps, men det går lika gärna att se det som en trygghetskollaps, för de två går hand i hand, säger Maja Frankel, Friends generalsekretare.
– Trygghet är en förutsättning för kunskap och prestation.
LÄS OCKSÅ >>> Exposad: När barn utsätter andra barn för sexualbrott på nätet
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...