Clara Törnwall. Foto: Privat

Clara Törnvall

Författare och journalist

7 nov 2023

7 nov 2023

Krönika: Var är kufarna?

Clara Törnwall. Foto: Privat

”Ju mer samhället utgår från att alla fungerar likadant, desto sämre blir förutsättningarna för udda individer.” Det skriver författaren och journalisten Clara Törnvall, som efterlyser ett större fokus på inkludering av de människor som inte alltid faller inom ramen för det ”normala”.

Clara Törnvall

Författare och journalist

7 nov 2023

7 nov 2023

På Stockholms universitet fanns på 1960-talet en legendarisk professor som beundrades för sin framstående forskning. Han använde stekta ägg som bokmärken i sina böcker. Ibland gick det så snabbt i huvudet att en association fångades med hjälp av innehållet i lunchlådan. Han var lika högt ansedd för det.

I dag är det svårt att tänka sig något liknande. Det räcker att ha sett sig omkring i samhället de senaste tjugo åren för att upptäcka tendensen: Kufarna är borta. Människor som fungerar på ett annat sätt än normen finns naturligtvis fortfarande, det kommer de alltid att göra. Men de deltar inte längre på samma villkor som majoriteten. De är oftare arbetslösa eller sjukskrivna.

När jag började arbeta som kulturjournalist på Sveriges Radio på nollnolltalet såg jag äldre medarbetare röka och sova inne på sina arbetsrum som de hade fyllt med boktravar från golv till tak. De grälade vilt med varandra och skapade fantastiska, egensinniga radioprogram.

Min egen generation som kom efter betedde sig annorlunda. Vi var jättetrevliga, smidiga egenföretagare. Våra program var snyggt redigerade, men aldrig knäppa. Eftersom ingen längre blev fast anställd fanns inget utrymme för att leva ut någon excentricitet. Vi förväntades sitta i ett öppet kontorslandskap och effektivt producera likriktat innehåll tills vikariatet tog slut.

Mycket finns att säga om hur vår tids new public management-ideal om manualstyre och utbytbara medarbetare har inverkat på arbetslivet. Filosofen Jonna Bornemark beskriver det bäst. Parallellt med NPM-idéerna på nittiotalet kom privatiseringarna av skolan och vården och digitaliseringen. Tempot ökade, kraven på flexibilitet blev hårdare, och ljudnivån i offentligheten skruvades upp. Skolans läroplan och kunskapssyn förändrades. Enligt det nya synsättet var eleverna att betrakta som små vuxna som själva kunde söka information och leda sina egna utvecklingssamtal.

Under senare år har neuropsykiatriska diagnoser som autism och adhd/add ökat. En orsak är att kunskapen om hjärnan har utvecklats. Psykiatrin har tagit stora kliv framåt och gjort upp med förlegade föreställningar. Men ökningen hänger också ihop med de samhällsförändringar som jag försöker beskriva ovan. Det har blivit svårare att passa in. Utrymmet för vad som betraktas som ”normalt” har krympt.

På 2020-talet förväntas varje människa vara ett eget multikompetent litet universum som själv ska klara alla delar av livet. Det är svårt för vemsomhelst att leva upp till, men närmast omöjligt för den vars funktionssätt skiljer sig från majoritetens. Ju mer samhället utgår från att alla fungerar likadant, desto sämre blir förutsättningarna för udda individer. I färdiga boxar där förutsättningarna är fastlåsta finns heller inget sätt att tillvarata särskilda styrkor.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har kortare livslängd och är oftare arbetslösa. Ändå talas det i princip aldrig om NPF som en politisk rättvisefråga. Men autism och adhd/add angår hela samhället. Att inte inkludera den som tycker att ägg också kan vara bokmärken är slöseri med kreativitet och liv.

Läs mer

Verktyg
19 nov 2024

”Rådet är att blanda, blanda, blanda”

Forskning slår fast: Kommunikation och mixade grupper nyckelfaktore...

Verktyg
18 nov 2024

Så tar socialtjänsten i Härryda plats i samhällsplaneringen

Har arbetat vidare med ett koncept som startade redan för 16 år sed...

Aktuellt
14 nov 2024

Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå

"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...

Läs även

Krönika
23 okt 2024

"Vem är socionomutbildningen gjord för?"

Sogol Mabadi: "Detta är en krönika om hur en poc-student, pers...

Krönika
11 sep 2024

Lo Kauppi: "Efteråt tänkte jag på vilken tur vi haft"

Skådespelaren Lo Kauppi om när en nära släkting höll på att hamna s...

Krönika
6 aug 2024

Uje Brandelius: "Evy är död"

Uje Brandelius tecknar ett minnesporträtt över sin svärmor, och hyl...

Krönika
12 jun 2024

"Tänk om jag fått vård på ett hvb-hem där jag fick vara mig själv"

Författaren Lo Torneborg vill se fler behandlingshem som inte är up...

Krönika
17 apr 2024

"Sverige har blivit ett fängelseland i stil med USA"

"Vi måste slå vakt om människovärdet", skriver idéhistori...

Krönika
20 feb 2024

”Det är hoppfullt att vi har makt att hjälpa och läka”

Psykologen Frida Johansson Metso lyfter vikten av att fokusera på p...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.