För att uppmärksamma svårigheterna som många unga möter när de lämnar samhällsvård har SOS Barnbyar släppt en podcast med fem unika röster. Hanna-Liisa Juntti, verksamhetschef för SOS Barnbyars ungdomsprogram, berättar.
Tommy Johansson
Reporter
23 feb 2023
Gettyimages
Foto
23 feb 2023
Under hösten 2022 presenterade SOS Barnbyar en granskning om hur Sveriges kommuner brister i sitt stöd till unga som lämnar samhällsvård. Som en fortsättning på det arbetet har organisationen nu skapat en podd-dokumentär, ”På egna ben”, där fem unga i varsitt avsnitt berättar om sina upplevelser.
LÄS OCKSÅ >>> Flertalet svenska kommuner brister i sitt stöd till unga som lämnar samhällsvård
– Vi har gjort den här dokumentärserien för att det är viktigt att unga som lämnar samhällsvård får möjlighet att berätta om sina erfarenheter och göra sina röster hörda, säger Hanna-Liisa Juntti, verksamhetschef för SOS Barnbyars ungdomsprogram.
– Vi hoppas att ungdomarnas egna tankar och idéer om vilket stöd de behöver ska inspirera kommuner och ansvariga politiker att prioritera unga som lämnar samhällsvård högre i framtiden, och ge dem ett bättre stöd jämfört med i dag.
SOS Barnbyar bedömer fortsatt gruppen som både bortglömd och bortprioriterad av politiker i dagsläget.
De unga som medverkar i podden har olika bakgrund, olika förutsättningar och deras liv har rört sig i olika riktningar. Den gemensamma nämnaren är att alla har bott i familje- eller HVB-hem, och tidigt fått stå på egna ben när samhällsvården avslutades.
LÄS OCKSÅ >>> Tuff tillvaro för Ruth när samhällsvården avslutades – plan saknades från kommunen
– Att ha fått vara med och dela med mig har gjort mig jätteglad och stolt, för det behöver komma ut att det inte alltid är så lätt att bli självständig och stå på egna ben när man varit i samhällsvård, säger Agnes, som är en av de som medverkar.
Hon fortsätter:
– Jag vill att folk ska förstå hur det är och känns för oss som är eller varit placerade och hur övergången till att bli en självständig ung vuxen kan vara stressigare, svårare och mer riskfylld jämfört med hur det ser ut för de som inte har varit placerade.
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...