Snabbare lagföring av brott, satsning på boende för våldsutsatta och ökade möjligheter till distansarbete för föräldrar. Det är några av de lagar och förordningar som träder i kraft 2023.
Therese Johansson
Reporter
4 jan 2023
Gettyimages
Foto
4 jan 2023
Rätt att jobba till 69 år
Äldre som har en anställning och vill fortsätta jobba kan nu se fram emot ytterligare ett år i arbetslivet. Från och med årsskiftet förlängs rätten att få jobba kvar från 68 år till den dag man fyller 69 år.
Sänkt skatt för personer över 65 år
För de som har fyllt 65 år och vill fortsätta jobba sänks skatten från och med 2023. Enligt regeringen blir skattesänkningen i snitt 1 900 kronor per år, men som mest 6 000 kronor per år. Syftet är att få äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.
Höjd pensionsålder
Den lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad ålderspension höjs från 62 till 63 år, och den lägsta åldern för att få garantipension höjs från 65 till 66 år. I samband med detta höjs åldern med ett år när det gäller hur länge en viss förmån eller ersättning som längst kan lämnas, till exempel dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen där åldern höjs från 65 till 66 år och ersättning för arbetshjälpmedel där åldern höjs från 68 till 69 år.
Satsning på kompetensförsörjning
Genom en ny instruktion som infördes 1 december 2022 preciseras Arbetsförmedlingens uppgifter. Bland annat förs den tidigare oreglerade uppgiften att stödja kompetensförsörjningen på̊ arbetsmarknaden in i instruktionen.
Förstärkta förmedlingsinsatser för arbetssökande
Ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, förmedlingsinsatser, införs från 1 december 2022. Det innebär att Arbetsförmedlingen ska fortsätta att utveckla och effektivisera den arbetsmarknadspolitiska verksamheten genom att bland annat erbjuda den arbetssökande att ta del av individuellt utformade aktiviteter hos en anordnare.
LÄS OCKSÅ >>> Röda dagar under 2023 – så maxar du ledigheten
Höjda ersättningsnivåer förlängs
Vissa ersättningar och bidrag som tillfälligt höjts under pandemin och som skulle ha återställts förblir på den högre nivån även 2023. Det gäller arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet och det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag.
Nya regler för balans mellan arbete och fritid
Föräldrar med barn upp till åtta år och vissa arbetstagare som vårdar en närstående svårt sjuk person ges vissa rättigheter vid en begäran om flexibla arbetsformer, till exempel distansarbete och flexibel arbetstid. Arbetstagare som begär flexibla arbetsformer omfattas av skydd mot diskriminering.
Skärpta krav på arbetsgivare vid subventionerade anställningar
Kraven på̊ arbetsgivare för att få bidrag eller stöd vid subventionerade anställningar eller för att ta emot praktikanter tydliggörs och skärps när det gäller skötsamhet för att hindra oseriösa arbetsgivare från att ta emot bidrag, stöd eller praktikanter.
Ökat stöd till brottsoffer
Flera befintliga statsbidrag riktade till kvinno- och tjejjourer och andra ideella organisationer inom brottsofferområdet samlas i en ny förordning. Bidraget riktar sig till organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, sexuellt våld, hedersrelaterat våld och förtryck eller prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld
Ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck inrättas vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Centrumet ska stödja och bidra till ett strategiskt, förebyggande och kunskapsbaserat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck på̊ nationell, regional och lokal nivå̊.
Satsning på boende för våldsutsatta
Ett nytt statsbidrag inrättas i syfte att långsiktigt stärka och utveckla kommuners arbete med att erbjuda våldsutsatta personer hjälp med att ordna permanent boende. Bidraget fördelas av Socialstyrelsen efter ansökan.
Stöd till Ukraina-organisationer
Regeringen inför statligt stöd till organisationer som arbetar med mottagande av människor från Ukraina som söker skydd i Sverige. Bidraget syftar särskilt till att stödja organisationernas möjligheter att anordna aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans, skapa mötesplatser, anordna stödverksamheter och samordna och stödja frivilliginsatser.
Statligt stöd för rättvis omställning
För att motverka sociala, sysselsättningsrelaterade, ekonomiska och miljömässiga negativa effekter av klimatomställningen inför nu regeringen stöd inom ramen för det nationella programmet Fonden för en rättvis omställning. Stöd kan beviljas i form av bland annat regionalt investeringsstöd, investeringsstöd till miljöskydd, investeringsstöd för energiinfrastruktur, stöd för miljöstudier och stöd till utbildning.
Snabbare lagföring av brott
Sedan 2018 har en försöksverksamhet med snabbförfarande i brottmål pågått, något som visat positiva resultat och har lett till både snabbare lagföring och bättre kvalitet i brottsutredningarna. Från och med årsskiftet införs ett permanent snabbförfarande i brottmål.
INTRESSERAD AV ATT TECKNA PRENUMERATION >>> Här finner du all information
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...