Ny statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att ett stort antal barn i Sverige inte är inskrivna på förskola. Statistiken är högaktuell då den sammanfaller med ett nytt statligt uppdrag.
Tommy Johansson
Reporter
3 jan 2023
Gettyimages
Foto
3 jan 2023
Totalt rör det sig om ungefär 22 000 barn mellan tre och fem år som inte är inskrivna på förskola, jämfört med de cirka 350 000 3-5-åringar som går i förskola. Enligt statistiken, som tagits fram av Statistiska centralbyrån, har de barn som inte skrivits in en mindre gynnsam socioekonomisk bakgrund än de som är inskrivna.
Uppgifterna visar också att familjerna i högre grad är nyinvandrade, att föräldrarna har lägre inkomst och lägre utbildningsnivå, samt att en högre andel av föräldrarna har ekonomiskt bistånd.
Presentationen av den nya statistiken aktualiserar också ett nytt statligt uppdrag, nämligen det att öka deltagandet i förskolan bland barn mellan tre och fem år. Det innebär bland annat att kommunerna ska reservera förskoleplatser till nyinvandrade. En annan åtgärd är att rikta information specifikt till vårdnadshavare som inte har barn i förskolan.
– Forskning visar att en förskola av hög kvalitet kan utjämna skillnader i barns förutsättningar. Med andra ord: de barn som har minst gynnsam socioekonomisk bakgrund behöver av en bra förskola allra mest, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR.
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...